Parene buhtle + Deliblatska peščara

A kad sam već kod Deliblatske peščare u predhodnom postu pomenula sam da smo prvi put išli do "Čardaka".  Ceo kompleks je jako lepo uređen, ima više staza na više strana, dužih i kraćih... mislim da tu možete doći 5 puta i šetati po ceo dan a da ne prođete istim mestom dva puta. Mi smo izbirali stazu 1 dugu 12 km i krenuli.



Uzgred da kažem da su staze jako lepo oboležene i da na svakoj većoj "raskrsnici" imate mapu gde ste i gde sve možete ići i... Svaka čast nadležnim na tome. Nema šanse da se izgubite mada... sreli smo ljude koji baš to jesu ;)


Staze su lepe, peščane, predeli zanimljivi, rastinje mešano i priroda ko priroda opija (tada jesenjim bojama)... Maštali smo da vidimo jelene ali osim tragova kopita u pesku i staza koje se seku sa našim nismo ih videli... ali smo zato doživeli najezdu bubamara koje su bukvalno pikirale na nas sa svih strana i grizle nas!!!! Ranije kad bubamara sleti na nas bili smo oduševljeni a sada kada stotine sleću zgroženi ;)... 


Stazu smo prešli relativno rano i imali smo još dana, predložila sam da obiđemo još neku kraću ali bubamare su bile krive što smo odustali... doduše sa željom da se opet vratimo u peščaru jer iako je priroda lepa i sve nismo našli ono što smo tražili... ali o tome sam vam već pisala ovde :)


Kada je recept u pitanju želela sam da napravim nešto lokalno ili barem karakteristično za to podnevlje... Nisam baš znala šta bi to moglo da bude ali malim istraživanjem došla sam do parenih buhtli... Nikad čula ni jela, nisam baš imala predstavu i kako će testo posle parenja izgledati ali vredelo je probati jer smo se skroz naskroz oduševili... Ni na netu nisam našla puno recepta pa je to bio razlog više da ga ovde zabeležim i otrgnem od zaborava...


Potrebno je:

za testo:
300 ml toplog mleka
100 g putera
1 ravna kašičica soli
1 kašika šećera
20 g svežeg kvasca
oko 600 g brašna


za punjenje:
domaći džem od šljiva

za čokoladni preliv:
4 kašike mleka
100 g čokolade za kuvanje 
30 g putera
1 kašika šećera u prahu


Način pripreme:
U šoljicu sam stavila kvasac, šećer i malo toplog mleka (od onih 300 ml), promešala i ostavila da kvasac krene da radi.
U činiju za mešanje sipala sam otopljen puter, malo brašna, so, nadošli kvasac i preostalo mleko. Promešala a onda malo po malo dodavala brašna dok nisam dobila testo koje se lepo mesi i ne lepi za ruke. Prekrila sam testo providnom folijom i ostavila da se udvostruči.


Na dasku za mešenje stavila sam malo brašna, istresla testo, rastanjila ga na debljinu oko 5 mm i sekla na kvadrate 8x8 cm. Na sredinu svakog kvadrata stavljala sam po kašičicu džema od šljiva, pravila kuglice (kao knedle) i ostavila da narastaju 20-ak minuta a onda ih parila 8-9 minuta.


Način parenja: Ako imate posudu za kuvanje na pari onda u šerpu stavite malo vode a na tu rešetku za kuvanje na pari stavite buhtle i kuvate ih tako (poklopljene) 8 minuta a ako nemate onda je napravite na sledeći način: U veću šerpu stavite vode do 1/3 visine, vežite gazu ili čistu krpu na vrh i tu stavite buhtle pa poklopite drugom šerpom... (buhtle stavite kad voda provri).


Priprema preliva: U malu kaserolu stavila sam sve sastojke za preliv i na laganoj vatri zagrevala dok se sve fino nije otopilo i sjedinilo u fin i gladak čokoladni sos.
Serviranje: Na tanjire za serviranje stavila sam po buhtlu, prelila je čokoladnim prelivom i posula sa malo mlevenog grilijaša od lešnika.

7 comments:

Nale Coolinarija said...

Divan putopis, bas sam prodisala:) A, buhtlice su ti predivne. Jako neobicno, nisam nikada probala ni videla ali ovde nema sta da ne valja:) Uzivala sam u fotkicama.
Ideja za parenje i tufnaste serpice mi se posebno dopadaju.

Unknown said...

Izgledaju famozno! Nikad nisam pravila parene, verujem da bi mi se dopale.

Vesna Nesic said...

Tvoje putopisno foto reportaže su zaista sjajne!
Sličan recept sam gledala na TVu. Slovakinje su pravile isto za džemom ali su ih barile i posipale mrvicama. Ove mora da su još lepše!

Petra Kranjica said...

Odlično izgledaju, podsječaju me na germknedle sa skijanja, jedino što se one najčešće jedu sa um akom od vanilije.
Patent za kuhanje na pari mi je odličan.

Mimi said...

Ne mogu da verujem da nikada nisam šetala peščarom. Skoro svi Pančevci ide u 'Pesak' (kako ju ovde zovu) za Prvi maj, pa ju zato valjda nismo ni videli... Ali, moraćemo definitivno...

What's for dessert? said...

Buhtlice su jako zanimljive! Ovaj način kuhanja na pari sam vidjela dok sam tražila recept za slovenske štrukle (meni jako drag desert s planinarenja), ali sam na kraju ipak kuhala u vodi.
Super su mi ovi postovi iz prirode, fotke su baš divne

prekratakdan said...

Tako mi je to super kako vi svi skupa hodate, cijela obitelj. Buhtle izgledaju ukusno, a što se tiče bubamara, kod nas na Primorju je isto neka najezda. Fasada naše kuće je bila krcata, a da ne govorim da su uljetale svako malo u kuću. Mama mi je rekla da smo sretna kuća pa neka tako i ostane mada je jako neobično

Post a Comment