Medena rebarca


Već sam pričala da su nama rebarca jedno jako svečano jelo :) tako da... dragi moj koji danas slavite želimo vam SREĆAN BOŽIĆ :) uz još jednu varijaciju na temu rebarca :)

Potrebno je:

1,5 kg svežih rebara

za marinadu:
kašičica meda
kašičica senfa
kašičica koncentrovanog paradja
4 kašike maslinovog ulja
2 rendana čena belog luka


za sos:
2-3 kašike sosa od pararadja ili paradajz pirea
2 velike kašike meda
3 kašike soja sosa
sok jedne pomorandže
1 čen belog luka
tabasko sosa (po ukusu)
morska so, biber


za prilog:
1-1,5 kg mladog krompira
4-5 mlade šargarepe


Način pripreme:
Meso sam dobro oprala i odvojila od suvišne masnoće, skinula opnu sa donje strane rebara a onda ih sa svih strana premazala pripremljenom marinadom (pomešala sam sve sastojke koji idu u marinadu), prekrila providnom folijom i stavila u frižider preko noći.
Meso sam sledećeg dana prebacila u pekač i stavila u rernu na 150 stepeni na neka 2 sata a onda pojačala na 180 stepeni još jedno sat vremena. Za to vreme meso je fino omekšalo i stvorio se fin saft.


U međuvremenu sam napravila sos za meso tako što sam u šerpicu stavila sve sastojke i kuvala dok nije postalo sirupasto. Po ukusu doterajte ukus sa malo više slasti-ljutine...
Da, u međuvremenu sam i oljuštila krompir i šargarepu i skuvala ih u dosta slane vode (kuvala oko 30 minuta).


Meso sam izvadila na pleh, prekrila ga folijom a u onu moču od mesa stavila krompir i šargarepu, rernu pojačala na 220 stepeni i pekla dok krompiri nisu krenuli da rumene a sav sok ispario (u međuvremenu sam s vremena na vreme krompire prelivla močom).


Kada su krompiri bili gotovi u plehu sam premazala rebarca sa zadnje strane sosom, stavila ih u rernu na visinu 4 (blizu gornjeg grejača, ne vadeći pekač sa krompirom koji je ostao na visini 2) i pekla na gril opciji 5 minuta, okrenula rebarca, premazala sosom i opet pekla 5 minuta na gril opciji.
Ostalo je samo serviranje svega sa malo sosa pride i susamo preko rebarca.

5 comments:

Petra Kranjica said...

Savršeno izgledaju!

Anonymous said...

Da li meso prekrijete folijom kada pečete ili ne?

JA U KUHINJI... said...

Anonymous: Ja meso pečem u pekaču (poklopljeno) tako da folija onda ne treba ali ako nemate pekač posudu u kojoj pečete meso dobro ušuškajte alu folijom... a kasnije povrće pečete bez folije, u završnica mesa ide bez folije.

Unknown said...

Kada se stavi u pekac da se pece, da li se stavi tecnosti-vode?
Pozdrav

JA U KUHINJI... said...

Marina nema potrebe stavljati tečnost jer će je i samo meso ispustiti, samo nek bude poklopljeno u pekaču ili prekri alu-folijom sok se peče na laganoj vatri...

Post a Comment