Lovački gulaš / Gulyás / Hunter's stew (video recept)


Još jedan ne baš svakodnevni recept... ali jako fin... I pošto ovaj recept GODINAMA čami u draftu red je da ga, konačno, pustim da "živi" ;)


Potrebno je:
(za 4 osobe)

500 g mesa srne za gulaš
500 g junećeg ribića
500 g crvenog luka
500 g crnog luka
500 ml crvenog vina
šaka-dve suvih šljiva
2 čena belog luka
2 lovorova lista
2 kašike nerafinisanog suncokretovog ulja
1 puna kašika koncentrovanog paradajza
1 puna kašičica aleve paprike
1 puna kašičica ljute aleve paprike
morska so
biber
pasta po izboru za prilog ili pirinač, pire, palenta...


Način pripreme:
Meso sam iseckala na kockice, stavila u činiju, prelila vinom, ubacila po koji čen belog luka, lovorov list i biber. Sve sam dobro promešala, poklopila i marinirala par sati (a može i preko noći) u frižideru.
Luk sam iseckala na kockice i stavila u šerpu sa debelim dnom te na malo ulja, poklopljeno i posoljeno,(na tihoj vatri) dinstala dok luk nije potpuno omekšao (oko 30-40 minuta).


Pojačala sam vatru, dodala meso i par minuta stalno mešajući dinstala meso a onda smanjila vatru, dodala koncentrat paradajza i obe mlevene paprike, promešala i na laganoj vatri, poklopljeno, dinstala oko sat-dva vremena, povremeno mešajući i dolivajući po malo vina u kome se meso mariniralo.


Kada je meso potpuno omekšalo (a caka je da se kuva što duže na što tišoj vatri) dodala sam suve šljive i krčkala još koliko je trebalo da se skuva pasta.
Servirala sam gulaš na pasti sa malo peršun lista od gore i čašom crvenog vina.


Recept je objavljen u novembarskom broju magazina MEZZE na str. 30-31.

Napomena: Šerpice sa fotografija su Metalac posuđe i možete ih potražiti u njihovoj on-line prodavnici ili nekom od mnogobrojnih prodajnih objekata...

0 comments:

Post a Comment