Omlet sa spanaćem i kajgana sa čvarcima


Omlet i kajgana - sličnosti i razlike. Isti sastojci i "mrvicu" drugačija priprema i drugačiji naziv. Nisam neki stručnjak ali glavna razlika je u tome što se jaje za omlet peče kao palačinka tj. kada se stavi u tiganj ne meša se dok se kod kajgane jaja mešaju dok se peku... Trenutak do koga ćete peći jaja stvar je ukusa, mi volimo "balavija" jaja... Isto je tako granica "mašta" šta ćete u omlet ili kajganu dodati od povrća, sira, začina...


Omlet sa spanaćem

Potrebno je:
(za 1 osobu)

2-3 jaja
200-300 g svežeg očišćenog spanaća
1 čen belog luka
50 g rendanog trapista
malo parmezana
morska so, muskatni orah
malo maslinovog ulja + kockica putera


Način pripreme:
Na malo maslinovog ulja propržila sam beli luk seckan na listiće a onda dodala osušene listove opranog spanaća, posolila, dodala malo muskatnog oraha i dinstala dok nije "svenuo" i isparila tečnost koja se stvorila.
U drugom tiganju na malo maslinovog ulja i putera stavila sam umućena jaja (posoljena) i kada su se polu ispekla na polovinu sam stavila pripremljeni spanać i rendani sir, preklopila i još kratko zapekla a onda posula parmezanom i odmah servirala uz po koje parče svežeg hleba.
Napomena: Ako volite pečenija jaja onda omlet okrenite pa stavite spanać i malo kasnije preklopite.


Kajgana sa čvarcima

Negde sam pročitala da je TITO jako voleo da jede kajganu sa čvarcima. Ne znam kako su je njemu spremali ali ja sam mojim ukućanima spremila ovako...

Potrebno je:
(za 1 osobu)

1 veza mladog luka
šaka domaćih čvaraka (po mogućnosti od mangulice)
kašičica masti (od mangulice)
2-3 jaja
malo soli
malo ljute paprike (ako volite)


Način pripreme:
U tiganju na malo masti propržila sam sitno seckan mladi luk. Na pola prženja dodala sam i čvarke (malo ih iseckala ako su veći) i nastavila sa prženjem. Posle par minuta "izlupala sam" i jaja direktno u tiganj, posolila i blago mešala (da onako negde bude i samo belo... samo žuto...) i pržila (povremeno mešajući) do željene čvrstoće (moji ukućani vole kad ostane onako "balavo").
Na presečen somun (može i neko drugo pecivo) stavila sam kajganu i malo ljute papričice od gore pa preklopila drugom polovinom somuna te servirala.


 Ovaj, moj, recept objavljen je u novembarskom broju magazina MEZZE na str. 30-31.

Napomena: Šerpice sa fotografija su Metalac posuđe i možete ih potražiti u njihovoj on-line prodavnici ili nekom od mnogobrojnih prodajnih objekata...

6 comments:

Unknown said...

Mislim, ok je i omlet, ali ova kajganaaaa.....Jao, udavila bih se u njoj!

Petra Kranjica said...

Ovo sa čvarcima mi se baš sviđa, imam nešto čvaraka koji stoh+je u frižideru a nitko ih neće pojesti, ovo će mi super doći.

Aleksandra said...

Kombinacija jaja i sitnih cvaraka je omiljen dorucak mom 2,5 godisnjem sinu :) Znan znam mnogi ce to osuditi kao nezdravo (mislim cvarke) za tako maleno stvorenje ali on prosto to obozava inace samo jaje nece ni da okusi :) ja sam za prvu kombinaciju jer spanac obozavam cini mi se i u kolace bi ga stavila xixixi
Inace divan post kao i svaki do sada
Sve najlepse tvojoj porodici tebi u ovoj godini i svakoj narednoj

Tamara said...

nikad nisam probala kajganu sa čvarcima

Branka - byB said...

Za mene omlet , a za I.kajgana, odmah smo se dogovorili :), iako mislim da ću i ja probati kajganu, meni je ovo tako dobro i originalno !

Anonymous said...

Upravo sam doručkovala ovu kajganu sa čvarcima.
PREDOBRO, jako ukusno! :)

Post a Comment