Musaka od krompira


Klasika da klasičnije ne može biti... Obično na blogu nemam takve recepte ali tu i tamo "zaluta" po neki jer ma kako nešto bilo klasično i uobičajeno za nekog je možda novo i neobično pa onda... evo uputstva...


Potrebno je:
(za 4 osobe)

1 kg krompira
500 g mešanog, mlevenog, mesa
1 veća glavica crnog luka
50 ml ulja
malo morske soli i bibera
1 kašičica mlevene paprike (aleve paprike)


za preliv:
2 jaja
500 ml mleka
malo morske soli


Način pripreme:
U tiganju, na malo ulja, prodinstala sam sitno seckan luk a kada je omekšao dodala meso i stalno mešajući dinstala oko 10 minuta. Pred kraj sam posolila, pobiberila i dodala mlevenu papriku.
Oljuštila sam 4 veća krompira, isekla ih na kolutove i krenula sa ređanjem.


Dno vatrostalne posude sam nauljila, poređala red krompira (kao krljušt tj. da se malo prekalapu), zatim rasporedila polovinu pripremljenog mesa, pa opet poređala krompir pa meso pa krompir s tim da sam svaki red krompira malo posolila a i kada mi je zafalilo krompira čistila sam krompir po krompir koliko mi se učinilo da će mi trebati jer sve zavisi koliki su vam krompiri, posuda, koliko ih tanko sečete, preklapate i ostalo.


Znači kad sam sve poređala prelila sam mešavinom jaja i mleka i stavila u rernu da se peče na nekih sat vremena od kako provri tj. dok se gore ne uhvati fina korica. Pekla sam na 200 stepeni.


Kada sam izvadila iz rerne ostavila sam musaku da odmori 15-ak minuta a onda servirala sa malo seckanog peršuna i milerama.
Ovaj, moj recept objavljen je u oktobarskom broju magazina MEZZE na str. 84-85.


Savet: A da vam rerna ne bi bila "čista" kao moja...grrrrr.... predlažem dve opcije:
a) pravite musaku u dovoljno dubokoj posudi
b) celu posudu u kojoj pravite musaku stavite u "činiju" koju napravite od alu-folije tako da ako nešto kipi kipi u foliju a ne na dno rerne pa da onda gori-dimi i ostalo...

22 comments:

Laka kuharica said...

Klasika nije bez veze - klasika! Uvijek je to nešto jako fino, baš kao i ova musaka koja naprosto mami. Danas i ja imam na blogu jelo s mljevenim mesom, prilično jeftino, jer kako se bliži kraj mjeseca, tako sve više većina pazi na ono što kupuje i priprema, zar ne? Mislim da i ova tvoja musaka spada u izdašna, a jeftina jela, k tome jako, jako dobra.

pekarica-suzyca.blogspot.com said...

Stara, dobra musaka! Ja je spremam u većoj i plićoj šerpi i onda samo gurnem u rernu da se zapeče, a pethodno je prelijem jajima umućenim sa malo mleka. I tako mi bude čista rerna ;)

irenalana said...

Ja musaku obozavam ali ostali bas ne dijele moje odusevljenje tako da je rijetko pravim. Moj resept je prilicno slican s tim sto ja krompir skuvam prije slaganja u pleh i onda ga samo kratko zapecem sa filom i prelivom

Kuvaj za me said...

Ja je obozavam, klinci bas i ne. Kod mene bolje prolazi prazna varijanta, o kojoj sam vec pisala.
I ja sam je spremala prosli vikend pa ce uskoro biti i na blogu, jedino sto je moja musaka s kuvanim krompirom, a ni slike nisu lijepe ko tvoje.A klasika je klasika.

Zorica Pavlovic said...

Musaka je jedno od mojih omiljenih jela, koju i moji svi obožavaju i uvek traže još. Ja je volim i hladnu jesti. Divne slike i prijatno vam bilo!!!

tatjana said...

Obožavamo je! Ali ja obaveno stavim i šaku pirinča u već gotovo meso

J e l e n a said...

Vidiš ja baš volim te klasične recepte na blogovima jer uvek otkrijem nešto novo, tj. ni jedan recept nije isti u konac, i svaki krije neku svoju tajnu. Ja moju kad ispečem namažem kiselom pavlakom pa vratim u stišanu rernu na 15-ak minuta. A što se rerne tiče ja stavim samo pleh ispod žice gde se peče i obložim gfa papirom za pečenje. Ako curi onda ise u pleh, a papir samo bacim. Često mi kipi kad su jela poklopljena pa sam na teži način ispekla zanat.

Bite my cake said...

joj kad mi se ovo dogodi s pećnicom.. :)
musaka divno izgleda, to je klasik kojeg jako volimo

Anonymous said...

Najlepse fotografije musake od krompira koje sam videla do sada. Bravo! Ko nije pokusao ne zna kako je tesko napraviti dobru fotografiju nekih jela, posebno musake...

Branka - byB said...

Jako volim ovakvu musaku, baš je dugo nisam pravila i sada je vrijeme da se ponovno počastim. Tvoja mi fantastično izgleda, ajme koje prekrasne slike i animacija, favorit mi je ona gdje se vidi dim od tople musake, savršeno !

Nale Coolinarija said...

Prelepa musaka:) Jako volim musaku sa krompirom. Tvoja izgleda fantastično. A, što se rerne tiče, imala sam slične muke:))) Sada samo poturim tepsiju ispod vatrostalne činije ili rešetke na kojoj se peče i završena misija:) Fotke za desetku.

Anonymous said...

Za rernu da se ocisti najbolja je soda bikarbona. Pomesa se voda i soda bikarbona kao za testo i premaze povrsina rerne i ostavi da prenoci. Sutra dan samo obrisite. Ako se bas sve nije skinulo ponovite.

JA U KUHINJI... said...

Anonymous Hvala na savetu, taman je opet vreme da se pere ;) pa ću probati.

Anonymous said...

svaka cast za animaciju-tepsiju.Skidam kapu :D

Anonymous said...

Zašto jednostavno ne postavite aluminijumsku foliju na dno rerne,pa je posle nekoliko pečenja,kada se isprlja smotajte i bacite u smeće.

JA U KUHINJI... said...

Anonymous: Tako sada i radim a i to sam napisala kao savet na kraju posta, samo što ja posudu stavim na alu foliju a ne na dno da opet gori to što iskipi na foliji... U svakom slučaju hvala na savetu ;)

Goran Gorsky Radovanovic said...

...pa je popunis besamel-om i na vrh pred kraj pecenja nastruzes parmezan u mesavini sa kackavaljem... ubavezno sluzenje uz ljute papricice zelene belolucane...

Anonymous said...

bas sam baksuz, i posle 2 sata na 200 stepeni krompiri su poluzivi a sve ostalo zagorelo :(
da sam odmah procitao komentare skuvao bih prvo krompir, a onda i stavio foliju... ovako izgleda da ce klinci rucati sendvice...
opet :)

JA U KUHINJI... said...

kosmos2: Prosto mi je nemoguće da se krompir isečen na tanke kolutove na skuva posle 2 sata na 200 stepeni, a i ako mu je trebalo malo više vremena mogli ste prekriti gornji deo papirom za pečenje ili alu folijom da ne zagori (kada ste videli da se to može desiti), ili uključiti samo donji grejač a ne odustati od jela jer ipak je tu uloženo dosta namirnica i truda da bih na kraju jeli sendviče... Nadam se da će drugi put biti bolje...

Unknown said...

500 ml mleka za preliv? Sipao sam toliko koliko je napisano, sve mi deluje mnogo, jer sada sve pliva u mleku...

Anonymous said...

Meni je ovaj recept fenomenalan! Spremam musaku već duže vreme samo po ovom
Receptu i svi je hvale! Krompir jedino može biti živ ako su kolutovi deblje sečeni. A 500ml mleka je odlična merka, jer onda musaka ne bude suva.
Jako je bitno da se ostavi malo da odstoji, tada je još lepša!
Puno hvala na receptu ��

JA U KUHINJI... said...

Milica85: ❤😘

Post a Comment