Čorbast pasulj sa rebrima


Ovaj post je već neko vreme u draft-u i čeka svoj trenutak... Uvrtela sam u glavu da ću ga objaviti kad padne prvi sneg... a ono... jesen kao proleće... Ali dobro, konačno je došao i taj dan :)
Klasičan čorbast pasulj... recept nikad na odmet za one koji se tek upoznaju sa kuvanjem...




Potrebno je:
(za 4-6 osoba)

500 g pasulja (tetovca)
2 glavice crnog luka
1 veća šargarepa
2 čena belog luka
600 g suvih, mesnatih, rebara
70 ml ulja
2 ravne kašike brašna
1 kašičica slatke mlevene paprike
1 kašičica ljute mlevene paprike
soli i bibera po ukusu
1 lovorov list



Način pripreme:
Pasulj sam otrebila od oštećenih zrna, nalila sa dosta hladne vode i ostavila 1-3 sata da odstoji. Zatim sam prosula tu vodu, nalila novu (hladnu) i stavila na ringlu da se kuva. Posle 10 minuta od kako je provrilo prosula sam tu vodu, nalila novu (ovog puta vrelu) i nastavila sa kuvanjem.


Na malo ulja prodinstala sam sitno seckan crni luk, da se skroz onako uprži, dodala sitno-sitno seckanu šargarepu i nastavila sa dinstanjem dok sve nije omekšalo a onda sam dodala u pasulj.



Paralelno sa kuvanjem pasulja u drugi lonac sam stavila rebra koja sam predhodno oprala i kuvala ih sa par zrna bibera.
Kada je pasulj bio upola kuvan dodala sam rebra i lovorov list pa nastavila s kuvanjem s tim da sam dolivala po malo vode (u kojoj su se rebra kuvala) kada ispari.
Kada je pasulj omekšao u tiganj sam stavila ulje, zagrejala ga, dodala brašno i stalno mešajući malo ga upržila a zatim sklonila sa vatre, dodala rendan beli luk, obe mlevene paprike, sve promešala i dodala u pasulj, promešala i kuvala još 20-ak minuta na jako laganoj vatri.
Pred služenje posula sam sa malo svežeg peršun lista.


7 comments:

Bite my cake said...

naslovna fotka me osvojila, odmah mi je nekako bilo toplo, a i poželjela sam si grahić :) recept je divan, jako volim grah i ovakva jela za okrijepu, evo baš smo jučer imali sa zeljem, i kad god odem negdje na put gdje ovakva kuhinja nije raširena, (za vrijeme zime ili jeseni), uvijek mi najviše nedostaju grah ili sarma :)

Alba said...

Divno izgleda! I fotografije su carobne! :)

Unknown said...

Nema bolje kombinacije. :) Ovo jelo često se kuha kod nas i svi ga volimo. Slikice su predivne.

Zorica Pavlovic said...

Ovo kad bi moj muž video odmah bi tražio da mu kuvam pasulj, ja ga volim, ali ga jedem samo jedan put u pitaj Boga koliko a m,oj muž bi ga jeo svaki dan i nikad mu ga nije dosta. Ja više volim prebranac. Slike su ti prelepe,posebno prva.

Nale Coolinarija said...

"Čorbast pasulj volem, sa rebarca suva, Olja kad ga skuva":)))
Ovo je sa imenom je dozvoljena pesnička sloboda. Šta da ti kažem, natera me da pevam:) ODLIČNO... još u zimskoj atmosferi. Ma, rasturaš!

Petra Kranjica said...

Ovo baš paše kada je vani hladno kao ovih dana.

Branka - byB said...

I mene grah asocira na snježno vrijeme kada najbolje paše ovakav ručak i bilježim tvoj recept čim i ovdje padne prvi snijeg da i kod mene zamiriše grah. Odlično izgleda !

Post a Comment