Musaka od patlidžana


Ima raznih varijacija na temu musake sa patlidžanom... Klasična je da se patlidžani pohuju, da se doda i rendani sir pride... ali ja sam htela da napravim što laganiju a i dalje jako finu varijantu tako da sam koristila pileće meso, patlidžan sam grilovala a ne pohovala i izostavila sam dodavanje "tone" topljivog sira... tačnije nisam ga dodala uopšte :)


Potrebno je:
(za 2 činijice dim 23x14 cm)

2 srednja patlidžana
2 veća batka i karabatka bez kostiju
1 glavica crnog luka
malo maslinovog ulja
soli i bibera

za preliv:
50 g putera
2 kašike brašna
500 ml mleka
1 jaje
malo muskatnog oraha
malo soli


Način pripreme:
Patlidžan sam isekla na "listove" dobro ih nasolila i ostavila pola sata da puste vodu (i gorčinu) a onda ih oprala, prosušila, premazala sa malo maslinovog ulja i ispekla na grill tiganju.


Crni luk sam sitno iseckala i propržila na malo maslinovog ulja (posolila) a onda dodala u električnoj seckalici seckano meso, posolila, pobiberila i dinstala 10-ak minuta.
U međuvremenu sam u šerpici otopila puter, dodala brašno, malo ga upržila, prelila mlekom i stalno mešajući kuvala dok nije krenulo da se zgušnjava, dodala sam soli i malo muskatnog oraha pa preručila u drugu činiju (da prestane da se kuva) i dodala jedno jaje.


Na dno posudica stavila sam malo belog sosa, poređala red patlidžana, mesa, sosa, patlidžana, mesa, sosa, patlidžana i sve obilato zalila sosom te stavila u rernu na 200 stepeni i nekih sat vremena.
Kada je od gore fino porumenelo, izvadila sam iz rerne, ostavila 15-ak minuta da odmori a onda servirala.

Ovaj, moj recept objavljen je u oktobarskom broju magazina MEZZE na str. 86-87.

10 comments:

irenalana said...

Patlidzan volim ali musaku nisam nikad probala a sve hvatam zalet da je napravim ali kako ocekujem pobunu u kuci uvijek odustanem od te ideje

pekarica-suzyca.blogspot.com said...

Ista priča i kod mene kao kod irenalane. Uvek odustanem na samom početku jer znam da moji ne vole i ne pravi mi se samo za mene. Ali je super stvarno!

Zorica Pavlovic said...

Obožavam je...plavi patlidžan ni ja ne pohujem, ja ga ispečem u rerni...sviđa mi se ova tvoja musaka sa bešamelom, ja je obično pravim sa paradajz sosom.Prijatno!!!

Bite my cake said...

jako lijepe fotke i varijacija na musaku, divan obrok!

Anonymous said...

Musaka ti je odlicna! I ja patlidzan ne pohujem (generalno se jezim od pohovane hrane), vec grilam. Nekad napravim I vegetarijansku varijantu, a ova varijanta sa piletinom je sjajna... Od mene - 10!

mignonne said...

Omiljena musaka od patlidzana, bas je volim... obicno napravim smesu nesto guscu kao za palacinke, pa u tome ispohujem kriskice, posle samo prelijem istom smesom sto preostane... obavezno uz kiselo mleko kad se ispece.:))

Petra Kranjica said...

Savršeno izgleda!

Branka - byB said...

Sviđa mi se ova laganija verzija musake sa patliđanima i bijelim mesom, odlično jelo !

Anonymous said...

Musaka juce isprobana i ocena je i vise od gornjih 10! Jedino sto sam upotrebila pola-pola mleveno meso (svinjetina-govedina), jer sam vec imala, a moralo je da se uptrebi, ali iduci put ide definitivno piletina. I sa obicnim mlevenim mesom musaka je lagana i preukusna. Mi je definitivno ponavljamo!

JA U KUHINJI... said...

Sladoled, super baš mi je drago da vam se svidelo :)

Post a Comment