Punjene paprike


Još jedna klasika... Nije često na našem stolu ali to se mora promeniti jer sinkić pojede dve paprike u dahu... a meni je jedna sasvim dovoljna ;)




Potrebno je:
(za 2 osobe)

4 paprike, babure
2 krompira

za punjenje:
300-400 g mlevenog mesa, mešanog
50 ml pirinča
1 manja glavica crnog luka
50 g suvog mesa ili pancete
malo maslinovog ulja (ili onog koje koristite inače)
morska so, biber
1 kašičica ljute tucane (ili mlevene) paprike
2 veća mini paradajza



za sos od paradajza:
malo maslinovog ulja
1 glavica crnog luka
500 g paradajza
200 ml pasiranog paradajza
malo šećera (po ukusu)
2 čena belog luka

za "zapršku":
kašika-dve brašna



Način pripreme
Priprema sosa od paradajza: Napravila sam više ovog sosa pa deo zamrzla za sos za neku pastu ili premaz za pizzu ili šta već a deo iskoristila u ovom receptu. Znači na malo maslinovog ulja propržila sam sitno seckan luk, posoljen, pa kada je omekšao dodala u blenderu smiksan oljušten i od semenki očišćen paradajz. Nastavila sam sa dinstanjem 20-ak minuta a onda dodala pasirani paradajz, još malo soli, bibera i krčkala dok se sos nije fino zbusnuo. Pred kraj sam dodala i sitno seckan beli luk.



Priprema punjenja: Na malo maslinovog ulja prodinstala sam sitno seckan luk, posoljen, i sitno seckano suvo meso pa dodala mleveno meso i sve vreme mešajući pržila par minuta na jačoj vatri. Posolila sam ga, pobiberila, dodala tucanu papriku, pirinač, sve promešala i ostavila malo da se prohladi.



Punjenje paprika: Paprike sam dobro oprala, odstranila semenke i iz nutra oprala pa punila smesom od mesa ne pritiskajući i ne puneći baš-baš do vrha da bi bilo mesta da pirinač nabubri i da smesa unutra ne bude tvrda i zbijena. Svaku papriku sam "začepila" polovinom mini paradajza.



U dublju šerpu sam sipala pripremljen paradajz sos, poređala paprike i dolila vode skoro do vrha paprike. Poklopila sam i stavila na ringlu na umerenu vatru da se krčka nekih sat-sat ipo vremena. Kada su se paprike malo skupile da ne bi padale dodala sam dva oljuštena krompira (koja će kasije biti prilog), a 15-ak minuta pred kraj dodala sam i brašno razmućeno u malo prohlađene tečnosti u kojoj se paprike kuvaju.



Kada se taj sosić malo zbusnuo i krompir omekšao i paprike su bile gotove.
Pred služenje posula sam ih sa malo svežeg peršun lista.



Dodatak: Paprike sam služila sa ovim vrlo dekorativnim domaćim hlebom. U pitanju je klasično testo za hleb a cela fora je samo u obliku koji možete videti ovde kako se pravi.

13 comments:

Nale Coolinarija said...

Predivnooooo! Tako poznato a uvek novo jelo. Ja volim punjene paprike ali ih retko pravim, nažalost... Fotografije su ti kao iz najluksuznijeg časopisa:)

Foozdarije said...

Ne znam dal mi bolje izgleda paprika ili ovaj kruh, al kombinacija je...mljac ;)

Anja said...

Obožavam ih, apsolutno i totalno ih obožavam. Prekrasne su!

Bite my cake said...

ja recimo obožavam sarmu, punjene paprike baš i ne, ali ove tvoje me jako mame i kad bi mi ih tako poslužila pojela bi ja dva tanjura :)

Amaterka said...

S klasikom se nikad ne može pogriješiti, paprike izgledaju fino, ali kruh izgleda čarobno :)

Marina said...

Konacno punjene paprike koje su iste kao one koje pravi moja mama..ja ih obozavam ali na primer nikada ne stavljam kiselo mleko...to mi nekako samo rashladi paprike ! Divno izgleda ovaj hleb !

Mirjana said...

Fin tanjiric,onaj metalni, A sos je zanimljiv...razne sam punjene probala,jos trazim idealan recept...

Mimi said...

Aca obozava punjene paprike, a ja obicno samo fil pojedem. :)
Divno izgledaju na fotkama...

Petra Kranjica said...

Krasno izgledaju. Ja obožavam punjene paprike to mi je još uvijek jelo broj jedan.

Branka - byB said...

Savršeno ! jednostavno odlične paprike , iako i ja obično pojedem jednu mogu u potpunosti razumjeti sinkića, ovima je zbilja teško odoljeti. Kruh je super, baš zanimljiv i dekorativan.

Anonymous said...

Fotografije su predivne, savršenstvo...preukusno izgleda.. :) a jel ima na blogu i recept za ovaj interesantni hleb? Hvala!

JA U KUHINJI... said...

Anonymous Hvala :) Recept nemam ali u poslednjoj rečenici ovog posta piše da je u pitanju obično testo za hleb a ima i link ka videu za način sečenja hleba da bi dobio ovaj oblik...

Anonymous said...

Aha, sad vidim! Skroz interesantno... hvala puno! :)

Post a Comment