Pasta u pikantnom paradajz sosu sa tunom


Tražim slike ovog recepta koji je davno objavljen u magazinu MEZZE (str. 24-25.)(a nikad nije ugledao "svetlost dana" na blogu) da ga sad pošaljem Ivani sa blogom So i Biber, u okviru ovomesečne igrice Ajme` koliko nas je, čija je tema riba i plačem...



Ko ludoj suze mi klize niz obraze... zbog lepote zabeleženog trenutka, zbog osećaja sreće pri spremanju te paste... zbog opuštenosti i jednostavnosti trenutka gde deca gola i slana između dva kupanja tamane pastu... zbog grančice masline i lista lovora u kadru... zbog "suštine očima nevidljive"...



Potrebno je:
(za 4 osobe)

500 g paste po izboru

za sos:
1 veća glavica crvenog luka
2-3-4 čena belog luka
2 kašičice kapra
1 ljuta papričica (ili više po želji)
500 g paradajza
500 ml pasiranog paradajza
1 kašičica koncentrovanog pirea paradajza
50 ml maslinovog ulja
100 g crnih maslina
malo svežeg peršun lista
2 konzerve tune u komadima
morske soli po potrebi
malo mlevenog šarenog bibera



Način pripreme:
U dublji tiganj (gde ćete pripremati sos) stavila sam maslinovo ulje pa kada se zagrejalo dodala sitno seckan crveni luk, malo ga posolila i dinstala par minuta. Zatim sam dodala seckanu ljutu papričicu i seckan beli luk, te nastavila sa dinstanjem narednih 5 minuta.



Posle tog vremena dodala sam koncentrovani paradajz i mešajući krčkala jedan minut a onda ubacila i na kockice seckan i oljušten paradajz, pasirani paradajz, so, biber... Poklopila sam i na umerenoj vatri krčkala pola sata tj. dok se sos vidno nije zgusnuo. 



Pred kraj sam dodala tunjevinu, seckan kapar, još jedan čen belog luka sitno seckan i peršun list te masline.


Posebno sam u međuvremenu skuvala pastu prema uputstvu na pakovanju, pomešala je u sos i odmah servirala sa još malo peršun lista i kojom maslinom…

13 comments:

Branka - byB said...

Kako nam hrana koju pripremimo nekada izmami suze na lice , dovoljno je da je samo pogledamo ili pomirišemo, neka zauvijek ostanu samo lijepa sjećanja. I ova odlična pasta koju ćeš sigurno ponovno jednom napraviti, opuštena i sretna . Recept je odličan !

Milica - Na tanjiru said...

Sve divno... :) Fotkice su baš posebnih boja, mnogo tople i lijepe... Super pasta! :)

Laka kuharica said...

Ovo je prava stvar za moga sina: em voli ljuto, em voli tjesteninu, em voli tunu. Kako, koji put, zna i on nešto skuhati, upozoriti ću ga na ovaj divan recept.

Bite my cake said...

jako fino, pastu bih mogla svaki dan jesti :)

Kuvaj za me said...

Divna pasta, divna prica...a lijepi momenti nek mame smijeh a ne suze, cak i kad su radosnice...

Zorica Pavlovic said...

Pastu volim, ali je retko jedem...ali znam koliko je deca obožavaju, njima je sve sa pastom bolje, ljuto ili ne.Nadam se da će pasta biti napravljena i bez suza, ali i to je deo života.

JA U KUHINJI... said...

:) Pasta je pravljena sa osmehom ali podsećanje na mesto koje više, za nas, ne postoji a dalo je toliko lepih trenutaka, izaziva suze...

Amaterka said...

Obožavam kombinaciju tunjevine, paradajza i tjestenine. Odličan ručak :)

Anja said...

Fino jelo, često spremam slično :)

Anonymous said...

Prelepo! Razumem suze. Kad ti neko oduzme neko mesto i neko lepo vreme, suze idu same od sebe.

Anonymous said...

Ova pasta je fenomenalna! Iz opravdanih razogla sam je pravila bez ljute papricice, ali smo mi odrasli dodali tabasco u svoj tanjir i polizali prste. A neko je lizao prste i bez tabasca.

JA U KUHINJI... said...

Sladoled: ❤

JA U KUHINJI... said...

Sladoled: ❤

Post a Comment