Špageti pita sa šparglama / Asparagus Spaghetti Pie


Pastu možete pripremiti na mnogo, uvek novih, načina. Špageti pita nama je super jer je u sredini pasta fina i meka a po ivicama i od gore postane božanstveno hrskava. Osnova, uz pastu, je krem sir + parmezan + mozzarella + jaja a povrće i dodaci mogu biti po vašoj volji... Možete koristiti i neki drugi oblik paste a i ako imate ostatak paste od nekog predhodnog obroka (što kod nas nikad nije slučaj) možete i nju iskoristiti.


Potrebno je:
(za kalup od 26-28cm)

500 g špageta
200 g krem sira
40 g parmezana
150 g mozzarelle
2 jaja
1 veza mladog, crvenog, luka
1 veza mladog, belog, luka
100 g bebi spanaća
300 g špargli
oko 100 g tanko sečene pancete
malo peršun lista
so, biber
malo maslinovog ulja


Način pripreme:
Pastu sam skuvala prema uputstvu sa pakovanja.
Na malo maslinovog ulja prodinstala sam seckan mladi crveni i beli luk a nešto kasnije dodala sam i polovinu špargli (iseckanih).
U veću činiju za mešanje stavila sam krem sir, parmezan i jaja pa dobro promešala a onda dodala i rendanu mozzarellu, dinstan luk i špargle i opet sve promešala. Dodala sam zatim dobro oceđenu kuvanu pastu, soli, bibera te spanać i sve dobro promešala pa izlila u okrugli kalup (namazan sa malo putera).


Stavila sam kalup u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se peče 30-35 minuta. Kada je od gore blago krenulo da rumeni dodala sam špargle umotane u slaninicu i nastavila da pečem sve zajedno oko 15-ak minuta tj. dok slaninica nije postala hrshava.
Izvadila sam pitu iz rerne, posula sa malo peršun lista, parmezana i ljute papričice pa servirala (toplo).


Savet: Špargle pre seckanja i korišćenja očistite tj. svaki prutić uzmite u ruke i pokušajte da prelomite pri dnu, tamo da sama pukne. Donji deo koji dobijete odstranite jer je vretenast a ostatak koristite prema receptu.

2 comments:

Anonymous said...

Ovo me podseća na italijanski Timpano, samo što si ga ti obogatila sa šparglom

Anonymous said...

Kakva fina ideja! Kod nas spagete i pasta uopste nikad ne ostanu, ali moze ovako nesto ciljano da se napravi. Sjajno izgleda, ali kod tebe sve sjajno izgleda.

Post a Comment