Poslastičarski krem + tart sa bobičastim voćem i marakujom


Poslastičarski krem je klasik među kremama koji ima svoju primenu u bezbroj varijanti, sam ili obogaćen slatkom pavlakom, čokoladom... Može se koristiti kao punjenje za krofne, fil za tortu, namaz za palačinke... a može biti i osnova za fil tarta koji vam danas preporučujem ;)


POSLASTIČARSKA KREMA

Potrebno je:

400 ml mleka
40 g mekog brašna ili skrobnog brašna (ili 20 g mekog brašna + 20 g skrobnog brašna tj. gustina)
4 žumanca
100 g šećera
1 šipka vanile ili 1-2 kesice burbon vanilinog šećera ili ekstrakt vanile
40 g putera



Način pripreme:
U lonac za kuvanje na pari sipala sam polovinu mleka i lagano zagrevala do vrenja. A u međuvremenu u činiji sam pomešala žumanca sa šećerom, vanilom, brašnom i ostatkom (hladnog) mleka.
Vrelo mleko sam onda lagano, stalno mešajući, usula u mešavinu sa žumancima a onda sve vratila u šerpu i kuvala na pari dok smesa nije krenula da se zgušnjava (stalno mešajući). Dodala sam puter, još kratko mešala a onda kremu možete koristiti odmah ili preručiti u hladnu posudu, prekriti providnom folijom (skroz je zalepite za kremu da se ne stvori korica) i držati u frižideru do 48 h i iskoristiti u tom roku.



TART SA BOBIČASTIM VOĆEM I MARAKUJOM

Potrebno je:
(za okrugli kalup prečnika 28 cm)

za testo:
250 g brašna
100 g šećera
125 g putera
1 jaje
mrvica soli

za fil:
1 mera poslastičarske kreme
250 g mascarpone sira
2 marakuje

za šaum:
(možda je ova količina i velika za tart ali želela sam da utrošim belanca)

4 belanca
prstohvat soli
12 kašika šećera (ravnih)
4 kašike vode
sok od pola limuna

za dekoraciju:
200 g jagoda
100 g borovnica
2 marakuje
malo listića nane



Način pripreme:
Priprema testa: U činiju za mešanje stavila sam brašno, šećer, mrvu soli, promešala pa dodala listiće putera i rukama mešala dok nisam dobila ujednačeno mrvičasto testo. Dodala sam zatim jaje i nastavila sa mešanjem dok se sve nije spojilo u mrvičastu "loptu".
Kalup sam namazala puterom a zatim stavila testo i rukama ga lagano rastanjila svuda po dnu i par centimetara po ivicama. Stavila sam u frižider da se dobro ohladi a onda izbockala viljuškom i stavila u rernu predhodno zagrejanu na 200 stepeni na oko 35 minuta s tim da sam posle 10-ak minuta testo "spljoštila" tamo gde je naraslo i vratila da se do kraja ispeče tj. da blago porumeni.
Izvadila sam pleh iz rerne i testo dobro ohladila.



Priprema fila: U činiju za mućenje stavila sam mascarpone i mikserom ga dobro umutila a zatim dodala poslastičarski krem i nastavila sa mućenjem. Kada se sve fino spojilo dodala sam i dve marakuje a zatim fil pasporedila po testu i stavila u frižider da se sve malo sjedini.
Jagode sam iseckala na manje delove, posula sa malo šećera i ostavila u frižideru dok nisam napravila šaum.



Priprema šauma: U loncu za kuvanje na pari ulupala sam sneg od 4 belanca sa mrvicom soli, dodala sam i 2 kašike šećera.
U međuvremenu u šerpicu sam stavila 10 kašika šećera i 4 kašike vode pa sve stavila na ringlu i kuvala dok nije postalo gusti sirup (do trenutka kada su mehurići postajali veći... pazite da se šećer ne karamelizuje i stisne).
Vreli sirup sam u tankom mlazu sipala u belanca stalno miksajući, dodala sam i limunov sok i još  5-10 minuta sve miksala i kuvala na pari, dok cela smesa nije postala čvrsta i sjajna.



Polovinu tarta sam onda prekrila šaumom (pošto slatkica ne voli voće a vi naravno možete rasporediti voće po celom tartu pa od gore staviti šaum) a na polovinu sam stavila pripremljene jagode, borovnice, marakuju, listiće nane i pri serviranju od gore šaum, malo ga "spržila" i servirala.
Savet: Umesto jednog velikog tarta ako imate kalupe za manje možete napraviti kao korpice sa ovim kremom i voćem, sa ili bez šauma... Jako lepo, dekorativno i ukusno.



Napomena: Šerpice sa fotografija su Metalac posuđe i možete ih potražiti u njihovoj on-line prodavnici ili nekom od mnogobrojnih prodajnih objekata...

1 comments:

Anonymous said...

Pravi prolećni tart divnih boja.

Post a Comment