Vegetarijanske lazanje sa sočivom / Lentil Ragu Lasagne

Vegetarijanske lazanje sa sočivom

Još jedna jako fina varijanta lazanje gde se u suštini samo umesto mesa koristi sočivo... Ja sam koristila crveno sočivo mada može i zeleno. I taj sos sa sočivom je super fin i sam za sebe tj. kao osnova za vege bolonjeze sos koji možete servirati sa pastom po želji.

Vegetarijanske lazanje sa sočivom

Nisam vodila računa da lazanja bude posna jer mi to nije bio cilj. (mada htela sam da budu bez mesa 😇) pa sam koristila mleko, puter i sir ali vi ako želite možete koristiti i biljne zamene za ove namirnice...
Probajte i javite utiske...

Napomena: Kratak video pripreme imate sačuvan u highlight na instagramu, na ovom linku (ali mislim da radi samo sa telefona) 😇

Vegetarijanske lazanje sa sočivom
Vegetarijanske lazanje sa sočivom

Potrebno je:
(za kalup 34x20cm)

za ragu od sočuva:
1 glavica crvenog luka
2 šargarepe
malo maslinovog ulja
1 kašika koncentrovanog paradajza
2 paradajza
1 konzerva seckanog paradajza
250 ml pasiranog paradajza
1 kašika meda ili šećera
200 ml crvenog sočiva
vode po potrebi
2 čena belog luka
celerova so, biber, bosilja

za dinstane pečurke:
mala glavica crvenog luka
300 g šampinjona
malo maslinovog ulja
so, biber

Vegetarijanske lazanje sa sočivom

za bešamel:
60 g putera
3 prepune kašike brašna
oko 1 l mleka
so, biber, muskatni oraščić

i još:
kutija od 500 g testa za lazanje
250 g mozzarelle
svež peršun list

Vegetarijanske lazanje sa sočivom

Način pripreme:
Priprema paradajz sosa sa sočivom: U tiganju, na malo maslinovog ulja, prodinstala sam sitno seckan luk (posoljen) a nešto kasnije dodala i seckanu šargarepu. Kada je povrće omekšalo i krenulo da se karamelizuje dodala sam koncentrovani paradajz a posle 30-ak sekundi i seckan paradajz (oljušten i bez semenki), paradajz iz konzerve, paradajz pire i celerovu so, Krčkala sam sve zajedno 10-ak minuta a zatim dodala med (ili šećer), sočivo i malo vode pa na laganoj vatri krčkala oko 20-30 minuta tj. dok sočivo nije omekšalo. Pred sam kraj kuvanja dodala sam  seckan beli luk, so, biber i bosiljak i krčkala još par minuta.

Vegetarijanske lazanje sa sočivom

Priprema pečuraka: Na malo maslinovog ulja prodinstala sam sitno seckan crveni luk a zatim dodala i pečurke i sve zajedno dinstala 10-ak minuta, pred kraj posolila i pobiberila.

Vegetarijanske lazanje sa sočivom

Priprema bešamel sosa: U šerpici sam otopila puter, dodala brašno i stalno mešajući pržila par minuta a onda dodala malo po malo mleka, soli, bibera, muskatnog oraha i kuvala dok sos nije krenuo da se zgušnjava. Sos treba biti malo ređi jer će se hlađenjem zgusnuti a i pasta će upiti tečnost tokom kuvanja.

Vegetarijanske lazanje sa sočivom

Slaganje lazanje: Sve sastojke sam podelila na 4 dela i onda krenula sa "slaganjem". Na dno činije stavila sam malo bešamel sosa, zatim lazanje pa pripremljen fil sa sočivom, pečurkice, sir, bešamel, pa opet lazanje, fil, pečurkice, sir, bešamel.... i tako 4 puta. Na kraju sam stavila red lazanja a zatim ostatak bešamela razblažila sa malo mleka i prelila preko svega.

Vegetarijanske lazanje sa sočivom

Pečenje: Prekrila sam posudu alu folijom i stavila u rernu na 220 stepeni na 30 minuta. Posle tog vremena otklopila sam i viljuškom malo pritisla lazanje koje su se iskrivile i isplivale i nastavila sa pečenjem još nekih 40 minuta tj. dok se sve vidno nije zgusnuo i lazanje krenule da rumene od gore. (pratite pečenje pa ako neka lazanja krene da "štrči" vi je viljuškom vratite u sos).
Pred sam kraj sam od gore posula oko 50 g rendanog trapista i pekla još samo minut-dva tj. dok se sir nije otopio.
Izvadila sam lazanju iz rerne, ostavila 15-ak minuta da se malo prohlade i zatim servirala.

Vegetarijanske lazanje sa sočivom

Napomena: Ja sam koristila i svež i paradajz iz konzerve jer sam imala dva "plastična" paradajza koja mi baš i nisu bila ovako za jelo. U suštini kad nije vreme lepog, ukusnog i mirisnog paradajza koristite samo onaj iz konzerve a kada je sezona lepog paradajza onda samo svež 😊

0 comments:

Post a Comment