Kinoa puding / Quinoa Pudding

Kinoa puding

Kao što pravite sutlijaš (puding od pirinča) možete napraviti i puding od kinoe. Umesto običnog mleka možete koristiti i neko biljno, ja sam ovog puta koristila bademovo... A ako bademovo mleko pravite sami onda i "pulpu" od badema možete dodati u puding (umesto mlevenih badema) tako da taman sve iskoristite.
Bilo kako bilo jako fina poslastica... Možete dodati i malo kakaoa, suvog grožđa, brusnica... a umesto badema možete koristiti i druge koštunjave plodove kao što med možete zameniti i običnim šećerom, smeđim šećerom, kokosovim šećerom... ili već zaslađivačem koji i inače koristite...
Probajte i javite utiske...

Napomena: Kratak video pripreme imate sačuvan u highlight na instagramu, na ovom linku (ali mislim da radi samo sa telefona) 😇

Kinoa puding
Kinoa puding

Potrebno je:
(za 6 porcija)

200 ml bele kinoe
1 l mleka od badema
1 šipka cimeta
par zvezdastih anisa
par kašika meda (ili po ukusu)
50 g mlevenih badema

Kinoa puding

za dekoraciju:
200 g svežih malina
malo grubo mlevenih badema
malo listića kokosa
malo meda

Kinoa puding

Način pripreme:
Kinou sam dobro isprala pod mlazom hladne vode, stavila u šerpicu pa dodala oko pola litra mleka, med, i začine.
Na laganoj vatri sam kuvala često mešajući. Kada je puding krenuo da se zgušnjava tj. kada je kinoa upila tečnost izvadila sam cimet i anis, i onda dodavala malo po malo mleka i nastavila sa kuvanjem. U nekom trunutku dodala sam i mlevene bademe.

Kinoa pudingKinoa puding
Kinoa pudingKinoa puding
 
Sve ukupno kuvala sam oko pola sata i potrošila litar mleka... Ako želite tečniji puding dodajte i više. Kuvala sam dok kinoa potpuno nije omekšala.
Puding sam sipala u šoljice, ostavila da se prohladi a zatim "ukrasila" sa malo malina, grubo mlevenih badema, listića kokosa i malo meda te servirala.

Kinoa puding

0 comments:

Post a Comment