Musaka od tikvica

Musaka od tikvica

Musaka od tikvica je mnogo laganija od one klasične sa krompirom... laganija u osećaju pri jedenju a što se kalorija tiče nisam sigurna jer u ovoj varijanti tikvice se prvo pohuju (u ulju) pa onda koriste. Doduše može se i izbeći to prženje u ulju pa tikvice valjati u brašno-jaja-prezlu i peći u rerni pa koristiti ili koristiti tako uvaljane bez pečenja... Sve je to stvar volje i ukusa... Ja lično volim da ih ispohujem pa onda koristim mada kažem nije neophodno. Da, ako više volite tikvice možete i samo izgrilovati pa koristiti, onda je to već malo drugačija stvar ali isto jako fino... (Dodatak: Po objavljivanju posta javljali su se i oni koji tikvice samo valjaju u griz... znači iseckate ih, ostavite malo da puste tečnost, uvaljate u griz i ostalo po receptu... to moram probati sledeći put)


Musaka od tikvica
Musaka od tikvica

Ipak ono što je po meni neophodno je da nikako ne preskočite korak da isečene tikvice nasolite i ostavite da puste tečnost... Taj korak je ključan da na dnu musake nemate "supicu" mada ako vam to ne smeta... opet vaš izbor.
Bilo kako bilo jako fina musaka... I da, umesto tikvica može ići i plavi patlidžan...
Probajte i javite utiske...

Musaka od tikvica

Potrebno je:
(za 4 osobe)

3 veće tikvice
2 jaja
par kašika brašna
malo mleka
ulje za prženje

500-700 g mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
50-100 g pancete
malo maslinovog ulja
so, biber

za preliv:
3 jaja
200 ml slatke (ili neutralne) pavlake
200 ml mleka
so, biber

i još po želji malo parmezana

za serviranje:
gusti jorugr
mladi luk
crvena, tucana, paprika

Musaka od tikvica

Način pripreme:
Priprema tikvica: Tikvice sam isekla po dužini, dobro nasolila i ostavila pola sata-sat da puste pečnost a onda sam ih dobro obrisala.
U većoj, plićoj posudi umutila sam jaja, dodala brašna da se dobije poprilično gusta smesa (na granici da bude kao testo) a onda malo po malo dodavala mleka i mešala da se dobije poprilično gusta smesa. Posolila sam i pobiberila.

Musaka od tikvicaMusaka od tikvica

U tiganju sam zagrejala malo ulja a onda sam tikvice umakala u pripremljenu smesu i pržila sa obe strane pa vadila na kuhinjski papir da upije višak masnoće. Tokom prženja ako tikvice dobro ne osušite može se desiti da vam se smesa sa jajima malo razvodnji što i nije tako strašno, jedino što će vam manje testa ostati na tikvicama.

Musaka od tikvica

Priprema fila: Na malo maslinovog ulja prodinstala sam sitno seckan luk i slaninicu a onda dodala i meso, pojačala vatru i često mešajući dinstala dok nije isparila tečnost koja se stvorila i meso blago krenulo da rumeni. Posolila sam, pobiberila i ostavila fil da se malo prohladi.

gif pripreme musake od tikvica

Slaganje musake: Na dno posude stavila sam red tikvica, polovinu fila, drugi red tikvica, preostalu polovinu fila i preostale tikvice. Sve sam zatim zalila mešavinom jaja, pavlake i mleka.
Musaku sam pekla na 200 stepeni oko 40 minuta tj. dok od gore nije krenula fino da rumeni. par minuta pred kraj od gore sam posula malo parmezana i dodatno zapekla.

Musaka od tikvica

Serviranje: Kada je musaka bila gotova ostavila sam je 15-ak minuta da "odmori" a zatim servirala sa malo gustog jogurta i mladog luka.

Musaka od tikvica

1 comments:

katin špajz said...

Puno posla, a brzo nestane sa stola. Obožavamo je i sa tikvicama i sa patlidžanom. Slike su očaravajuće, opet.

Post a Comment