Pileća krilca u roštiljskom sosu / Baked BBQ Chicken Wings

Pileća krilca

Krilca su uvek dobitna kombinacija... I uvek se traži krilce više ali kapaciteti pleha su takvi kakvi su ;) knap za četvoro...
Ovog puta krilca nisu onako lepljiva i meso se ne raspada već je cilj da kožica bude hrskava, meso unutra sočno, a sos preko je taj koji daje dozu lepljivosti... 
Probajte i javite utiske...

Pileća krilca

Potrebno je:
(za 4 osobe)

2 kg pilećih krilaca

za suvu marinadu:
1 kesica praška za pecivo
2 kašike smeđeg šećera
2 kašičice dimljene, ljute, paprike
2 kašičice granula crnog luka
1 kašičica granula belog luka
1 kašičica kumina
1/2 kašičice bibera
1 kašičica himalajske soli

Pileća krilca
Pileća krilcaPileća krilcaPileća krilcaPileća krilca

za roštiljski sos:
500 g pasiranog paradajza
1 kašika koncentrovanog paradajza
2 kašike meda
po 1 kašičica granila crnog i belog luka
1 ravna kašičica soli
2 kašičice dimljene, ljute, paprike
70 ml aceto balsamico-a
1 kašika džema od kajsija

i još:
1,5 kg mladih krompirića
7-8 mladih šargarepa
malo maslinovog ulja + kockica putera
himalajska so

Pileća krilca

Način pripreme:
Priprema sosa za krilca: U šerpicu sam stavila sve sastojke za sos i na umerenoj vatri kuvala 15-ak minuta često mešajući. Sos treba da se zgusne i sad količini začina sam na kraju doterala probanjem pa tako ako vam nije dovoljno slatko dodajte još malo meda ili džema a ako želite ljuće još malo paprike, ako treba soli ili šta već...

Pileća krilca

Priprema krilca: Krilca sam dobro oprala, isekla na dva dela i zatim dobro prosušila... Ako imate vremena možete ih pripremiti uveče, staviti na tacnu i tako otvoreno držati u frižideru, da se dodatno malo prosuše.
U činijici sam pomešala sve sastojke za suvu marinadu a zatim polovinu stavila u veću kesu za friz, dodala polovinu krilaca i sve dobro protresla, da se marinada uhvati sa svih strana. krilca sam zatim ređala na rešetku... Postupak sam ponovila i sa drugom polovinom marinade i krilaca.
Rernu sam zagrejala na 160 stepeni pa stavila krilca i pekla ih pola sata, zatim okrenula  krilca, pojačala vatru na 180 stepeni i pekla još nekih 20-ak minuta.
Pred kraj sam krilca obilato premazala pripremljenim sosom i još kratko ih zapekla, a ostatak sosa sam servirala sa krilcima.

Pileća krilca

Priprema priloga: Paralelno sa krilcima, u drugom plehu, sam pekla krompiriće i šargarepu posutu sa malo maslinovog ulja i putera i samo posoljenu...
Serviranje: Za serviranje sam napravila i sosić na bazi gustog jogurta kome sam dodala malo granula belog luka, soli, bibera, maslinovog ulja i limunovog soka ali i ne mora... Dovoljan je i sosić koji je već na krilcima.

Pileća krilcaPileća krilca

3 comments:

Anonymous said...

Kako predivno izgleda! Ja sam nekad davno pravila za krilca marinadu na bazi meda, limete i belog luka, a ovo obavezno mora da se isproba!

Anonymous said...

Isprobali smo juce, doduse bez ljute paprike, jer imamo i one koji jos nisu za to... I umesto krilca smo upotrebili i one sitne pilece batacice koji su i manji od krilca. Veliki hit kod gostiju i domacih, nesto sto cemo sigurno cesce da pravimo. I u vecim kolicinama!

JA U KUHINJI... said...

Super, baš mi je drago da vam se svidelo...😘

Post a Comment