Stollen - German Christmas Bread

Stollen - German Christmas Bread

Svima koji danas slavite Božić želimo miran, 
lep i opušten dan pun ljubavi i dragih ljudi ❤

Stollen je tradicionalni nemački hleb koji pripremaju za Božić. Nisam stigla da ga pripremim onda kada ga oni prave ali evo ga danas na našoj trpezi... Aromatičan, mirisan, prosto svaki zalogaj baš ocrtava duh praznika i svega što oni predstavljaju.
Ono što je još dobro kod ovog "hleba" je da može dugo da stoji, čak je i preporučljivo napraviti ga nedelju-dve ranije, umotati u providnu foliju pa alu foliju i držati u frižideru a onda kad dođe vreme, prepustiti se svim čulima...
Probajte i javite utiske...

Stollen - German Christmas Bread

Potrebno je:

za testo:
150 ml toplog mleka
15 g svežeg kvasca (ili pola kesice suvog)
300 g brašna
60 g šećera
1 manje jaje
1 žumance
120 g putera
ekstrakt vanile
kora pola limuna
prstohvat soli
1/2 ravne kašičice cardamoma
1/2 ravne kašičice cimeta
1/4 ravne kašičice muskatnog oraha
150 g suvog grožđa
100 g kandirane kore narandže
50 g badema
40 ml ruma

i još:
120 g marcipana
oko 100 g putera
prah šećer za posipanje

Stollen - German Christmas Bread

Način pripreme:
Suvo grožđe i kandiranu koru narandže prelila sam rumom i ostavila da odstoji par sati. 
Bademe sam prelila vrelom vodom, ostavila ih 5 minuta pa oljuštila, prosušila i grubo oseckala.
U šoljicu sam stavila toplo mleko, kvasac i kašičicu šećera pa sačekala 10-ak minuta da se kvasac aktivira.

Stollen - German Christmas Bread

U činiju za mešanje stavila sam brašno, šećer, začine, so, koru limuna i dobro promešala a onda dodala i puter sobne temperature, jaje, žumance i nadošli kvasac pa zamesila testo. Mesila sam ga par minuta a onda prekrila folijom i ostavila na toplom da se udvostruči.

Stollen - German Christmas Bread

Kada je testo naraslo dodala sam proceđene grožđice i koru narandže te seckani badem i sve dobro premesila. (Ako se testo suviše lepi dodajte malo brašna, ali što manje).
Testo sam onda prebacila na papir za pečenje i rukama formirala pravougaonik debljine centimetar i malo više. na sredinu testa sam stavila valjak marcipana i preklopila jednu i drugu stranu testa preko, sve lepo "zatvorila" i "ušuškala" a onda napravila udubljenje celom dužinom (uz marcipan) da dobije karakterističan oblik (ovde možete u slikama videti o čemu pričam).

Stollen - German Christmas Bread

Prekrila sam stollen providnom folijom i ostavila da narasta oko 40 minuta a onda ga pekla u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta tj. dok lepo nije porumeneo a čačkalica probodena kroz sredinu izašla suva.
Ostavila sam stollen da odmori 5 minuta a onda ga obilato premazala otopljenim puterom sa svih strana i posula šećerom u prahu te ostavila na rešetki da se skroz ohladi a onda ga umotala u providnu foliju pa alu foliju i odložila na hladno mesto na nedelju-dve a zatim servirala.

Stollen - German Christmas Bread

Savet: U principu stollen možete jesti i isti dan kada ga napravite ali fin je i kada malo odstoji i svi začini i ukusi se prožmu, u tom slučaju pri serviranju možete ga kratko zagrejati u mikrotalasnoj...

Stollen - German Christmas BreadStollen - German Christmas Bread

0 comments:

Post a Comment