Cimet rolnice sa čokoladom i čvorići sa karamelizovanim orasima

Cimet rolnice sa čokoladom

Jedno testo, dva punjenja i dva oblika... U svakom slučaju hrana "za utehu", da vam kuća zamiriše na sveže pečeno pecivo, cimet, narandžu i čokoladu... da se ušuškate u omiljenom kutku stana, uz šolju čaja, fino pecivo i zanimljivu knjigu...Probajte i javite utiske...
Probajte i javite utiske...



Čvorići sa karamelizovanim orasima

Potrebno je:

za testo:
700 g brašna
1 kockica svežeg kvasca
2 kašike smeđeg šećera
350 ml toplog mleka
2 jaja
100 g putera

za cimet rolnice sa čokoladom:
70 g smeđeg šećera
1 kašičica mlevenog cimeta
2 prepune kašičice kakao praha
70 g putera
100 g tamne čokolade
50 g badema
50 g kandirane kore narandže


Cimet rolnice sa čokoladom

za čvoriće sa karamelizovanim orasima:
70 g oraha
70 g šećera
70 g putera

i još:
1 žumance za premazivanje
malo smeđeg šećera za posipanje
malo putera za premazivanje


Cimet rolnice sa čokoladom
Čvorići sa karamelizovanim orasima
Cimet rolnice sa čokoladom
Čvorići sa karamelizovanim orasima

Način pripreme:
Priprema testa; U šoljicu sam stavila kvasac, malo šećera i toplog mleka, promešala i sačekala par minuta da se kvasac aktivira.
U činiju za mešanje stavila sam prosejano brašno, ostatak šećera, jaja, otopljen puter, nadošli kvasac i ostatak mleka pa zamesila glatko testo. (ako treba dodajte još malo brašna ali trudite se što manje). Posudu sam prekrila providnom folijom i ostavila testo da se udvostruči.

Čvorići sa karamelizovanim orasimaCimet rolnice sa čokoladom

Priprema karamelizovanih oraha: U šerpicu sam stavila šećer pa kada se karamelizovao dodala mu orahe, sve brzo promešala i izlila na papir za pečenje. Kada su se orasi ohladili usitnila sam ih u električnoj seckalici.

Čvorići sa karamelizovanim orasimaČvorići sa karamelizovanim orasima
Čvorići sa karamelizovanim orasimaČvorići sa karamelizovanim orasima

Pravljenje čvorića sa karamelizovanim orasima: Uzela sam polovinu testa, rastanjila u pravougaonik debljine oko 4-5 mm, polovinu premazala puterom, obilato posula karamelizovanim orasima i preklopila pa isekla na trakice (slika iznad). Zatim sam svaku trakicu umotala prvo oko svoje ose a zatim pravila čvoriće kao na slici iznad.

Čvorići sa karamelizovanim orasima

Ređala sam čvoriće u pleh, na papir za pečenje, ostavila ih da narastaju oko 30 minuta (prekrivene folijom) pa premazala žumancetom, posula smeđim šećerom i pekla 15-ak minuta na 220 stepeni (u predhodno zagrejanoj rerni) tj. dok nisu porumeneli.
Čim sam pleh izvadila iz rerne čvoriće sam premazala sa malo otopljenog putera, sačekala oko 10 minuta a zatim ih servirala.

Cimet rolnice sa čokoladom

Priprema cimet rolnica sa čokoladom: Drugu polovinu testa sam isto rastanjila u pravougaonik, celo testo premazala puterom, posula mešavinom smeđeg šećera, cimeta i kakao praha i onda od gore posula kandiranom narandžom, seckanim bademom i seckanom čokoladom. Umotala sam testo u rolnu, isekla na 9 delova i ređala u liveni tiganj (premazan puterom)(slika ispod). 


Cimet rolnice sa čokoladomCimet rolnice sa čokoladom

Ostavila sam rolnice da malo narastu (oko 30 minuta) a zatim ih premazala žumancetom i pekla u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 20-ak minuta tj. dok nisu lepo porumenele.
Čim sam rolnice izvadila iz rerne, premazala sam ih sa malo putera, ostavila ih da odmore 10 minuta pa servirala.

Cimet rolnice sa čokoladom

0 comments:

Post a Comment