Starinske kiflice sa mašću

Starinske kiflice sa mašću

Ima tih nekih bezvremenih recepata, kolača... Jednostavih a savršenih... Tih nekih kolača pravljenih sa mašću koja je nezamenljiva... Mislim možete vi ovde upotrebiti i puter ali to onda više nije to...
I pošto kiflice mogu da traju jako dugo savetujem da odmah napravite duplu meru ali da ih jedete po malo i polako ;), čik ako možete... Fino idu ujutru uz kaficu...


Starinske kiflice sa mašću
Starinske kiflice sa mašću

Potrebno je:
(za 2 pleha tj. 48 kiflice)

100 ml toplog mleka
20 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
200 g masti
2 kašike šećera
1 jaje
kora 1 limuna
oko 500 g brašna
prstohvat soli


Starinske kiflice sa mašću

za punjenje:
150 g grubo mlevenih oraha
100 g šećera
malo cimeta
oko 50-100 g meda
i domaći džem od kajsija (koji je klasik)


Starinske kiflice sa mašću

Način pripreme:
U šoljicu sam stavila toplo mleko, kvasac i malo šećera, promešala pa ostavila da kvasac krene da radi.
U činiju za mešanje stavila sam mast sobne temperature, dodala šećer i dobro promešala a zatim i jaje te koricu limuna.


Starinske kiflice sa mašću

Kada je kvasac nadošao dodala sam i njega mešavini sa mašću, dobro promešala a onda malo po malo dodavala i prosejano brašno (sa malo soli).
Kada sam zamesila testo nisam ga ostavila da narasta već baš suprotno treba raditi dok je još hladno i po mogućnosti u hladnim uslovima. Znači deo testa sa kojim trenutno ne radite držite u frižideru da ne krene da raste.


Starinske kiflice sa mašću
Starinske kiflice sa mašću Starinske kiflice sa mašću

Testo sam podelila na 6 delova i svaki deo tanjila u kružni oblik debljine oko 5 mm. Deo testa koje sam punila orasima prvo sam premazala medom, zatim obilato posula mešavinom grubo mlevenih oraha, šećera i cimeta, isekla zatim na 8 trouglića i motala kiflice. Deo testa koji sam punila džemom prvo sam isekla na trougliće, na vrh svakog stavila malo džema i umotala.


Starinske kiflice sa mašću

Kiflice sam ređala na pleh obložen papirom za pečenje i odmah pekla (bez čekanja da se dignu) u rerni predhodno zagrejanoj na 180 stepeni 15-ak minuta. Proverila sam da li su od dole porumenele (jer gore ostaju blede) tj. da li su pečene, ako su vam malo veće trebaće vam koji minut duže da ih pečete.


Starinske kiflice sa mašću Starinske kiflice sa mašću

Ostavila sam kiflice minut-dva u plehu a onda ih obilato valjala u prah šećer i stavila u limenu kutiju... kada su se potpuno ohladile kutiju sam zatvorila.

2 comments:

Laka kuharica said...

Divne su, iako ih nikada ne bih jela. Naime, nikada ništa nisam jela ili kuhala na masti ili mast stavljala u kolače. Sve znam - neki kolači, kao ove kiflice, daleko su bolje s masti, ali ja ne podnosim miris ni u tragovima. Isto kao da radim s lojem. Nema mi pomoći.:))

Anonymous said...

Bas sam se nasmejala kad sam videla ovaj recept. U subotu sam potrosila poslednje grame masti na tvoje vanilice. Trajale su do juce, izgleda da smo postali malo disciplinovaniji, jer obicno bi nestale za dva dana :-) Kiflice su bas onakve kakve ih se secam iz detinjstva.
@Laka kuharice, mast ako je dobra (tj. dobro ociscena) nema nikakav miris niti ukus. Neutralniji je od putera (ako ga koristis). Ako nadjes dobru mast, probaj! Neces se pokajati.

Post a Comment