Piletina na normandijski način / Chicken a la Normande

Chicken a la Normande

Piletina mi je zaista super jer se može pripremiti na bezbroj načina i uvek bude drugačija. Sporijom pripremom piletine mesa postaje baš mekano, sočno i prosto se lista i topi u ustima a pripremajući piletinu na normandijski način stvori se i božanstven sos i zato je najbolje servirati je sa nekom pastom, pireom, pirinčem ili sa puno sveže pečenog hleba za močenje... 


Chicken a la Normande
Chicken a la Normande
Chicken a la Normande

Potrebno je:
(za 4 osobe)
(originalan recept)

za piletinu:
4 batka i karabatka
2-3 šalot luka (ili manja glavica crnog)
50 g pancete
2-3 kašike konjaka
2 pune kašičice skrobnog brašna
100 ml pileće supe
300 ml sajdera od jabuke (apple cider kao na primer ovaj)
1 kašičica sveže majčine dušice
1 kašičica sveže, sitno seckane, žalfije
2 čena belog luka
125 ml slatke pavlake
malo maslinovog ulja
2 jabuke
malo putera
himalajska so, biber

za prilog:
pasta po izboru, krompir pire, pirinač ili samo dosta svežeg hleba


Chicken a la Normande

Način pripreme:
Meso sam razdvojila na batak i karabatak, dobro oprala, prosušila, posolila i na naglo ispržila (da blago porumeni sa svih strana) na malo maslinovog ulja.


Chicken a la Normande

Izvadila sam meso iz šerpe a u istoj masnoći propržila malo pancete seckane na kockice i šalot luk sitno seckan. Kada je luk porumeneo dodala sam konjak da "rastopi" sve te božanstvene ukuse sa dna šerpe a onda dodala skrobno brašno, supu, cider, rendan beli luk, sitno seckanu žalfiju te majčinu dušicu. Na kraju sam vratila i meso, sačekala da sve provri, poklopila i stavila u rernu na 180 stepeni i 30 minuta.


Chicken a la Normande

Posle tog vremena otklopila sam šerpu i nastavila sa kuvanjem još 30 minuta a posle tog vremena dodala sam slatku pavlaku i sve zajedno krčkala još nekih 20 minuta.
Pred kraj pripreme piletine na malo putera sam propržila kriške jabuka i onda kada sam izvadila piletinu iz rerne dodala sam pečene jabuke i još malo majčine dušice te servirala sa krompir pireom.


Chicken a la NormandeChicken a la Normande
Chicken a la NormandeChicken a la Normande

Napomena: Šerpice sa fotografija su Metalac posuđe i možete ih potražiti u njihovoj on-line prodavnici ili nekom od mnogobrojnih prodajnih objekata...

0 comments:

Post a Comment