Bruschetta bar + Terra Creta maslinovo ulje

Bruschetta bar

Ako vam treba brza a efektna zakuska za veće društvo ili intimna večera u dvoje, bruschette su uvek dobar izbor. Jer za pola sata možete napraviti vrhunsku gozbu. Koliko različitih stvari ćete ponuditi zavisi od ukusa, broja ljudi i njihovih prehrambenih navika ali ono što vam svakako treba je dobro maslinovo ulje a ovo koje vam danas predstavljam je zaista vrhunsko :). 


Bruschetta bar

U pitanju je organsko ekstra devičansko maslinovo ulje Terra Creta. To što se prodaje i u spreju samo olakšava korišćenje, kod recimo pripreme bruschetta ili prelivanja preko gotovog jela... Više o karakteristikama i dobrobitima ekstra devičanskog maslinovog ulja Terra Creta pročitajte na njihovom sajtu a ja ovde prelazim na recept tj. jednu od mnogo ideja kako jedan bruschetta bar može da izgleda...

Bruschetta bar

Potrebno je:
(za 4 osobe)

za bruschette sa paradajzom:
1 puna kašika pavlake
1 ravna kašika majoneza
malo granula belog luka
oko 300 g mini paradajza
1 kašika seckanih crnih maslina Terra Creta
malo suvog origana

i još za razna kombinovanja:

dinstane paprike:
1 glavica crnog luka
po 1 žuta, zelena i crvena paprika
2 čena belog luka
1 kašičica kapra
malo soli

Bruschetta bar

namaz od sira sa paradajzom sušenim na suncu:
300 g krem sira
2 kašike sitno seckanog paradajza sušenog na suncu
pola kašičice suvog origana
pola kašičice suvog bosiljka
malo soli

umak tipa pesto:
100 g baby spanaća
60 g lešnika
40 g parmezana
sok pola limuna
1 čen belog luka

Bruschetta bar

ciabatta ili baguette hleb
pršuta
feta posuta ljutom papričicom i poprskana maslinovim uljem
lešnici
salama
rukola
urme
cheddar sir

Bruschetta bar

Način pripreme:
Priprema bruschetta sa paradajzom: U činijici sam pomešala pavlaku, majonez i beli luk. Ovom mešavinom sam premazala hleb, od gore stavila seckani paradajz, seckane crne masline, posula malo origana, poprskala sa maslinovim uljem Terra Creta i pekla u rerni 20 minuta na 150 stepeni.

Bruschetta bar

U međuvremenu sam napravila i sve ostalo, prvo papriku: U livenom tiganju na malo maslinovog ulja prodinstala sam crveni luk a zatim dodala i papriku seckanu na kockice. Sve zajedno sam dinstala 10-ak minuta a par minuta pred kraj dodala i beli luk. Presula sam papriku u činijicu, dodala kapar i poprskala balsamicom Terra Creta (u spreju).
Što se pesta tiče u električnu seckalicu sam stavila sve sastojke koji idu i pulsno miksala dok se sve fino nije spojilo. Količinu ulja dodala sam po potrebi.

Bruschetta barBruschetta bar


Krem sir sam pomešala sa paradajzom sušenim na suncu i ostalim začinima, dodala malo maslinovog ulja, sve dobro promešala i servirala sa ostalim stvarima.
Paralelno sa pripremom bruschette sa paradajzom poprskala sam i neke "prazne" kriške hleba maslinovim uljem sa obe strane i ispekla u rerni. Kasnije na te kriške natrljala sam malo belog luka i zatim je svako mogao da pravi svoju kombinaciju ukusa... 

Bruschetta bar

Recimo papriku sam samo stavila na tako pripremljen hleb i poprskala sa malo balsamica Terra Creda, u drugoj varijanti krem sir sam spojila sa pršutom i rukolom a fetu sa salamom i pestom... A naravno i svako je mogao da napravi neku svoju idealnu kombinaciju... i sve dodatno poprska sa malo Terra Creda maslinovog ulja ili balsamica...

Bruschetta bar

1 comments:

Anonymous said...

Kakve predivne kombinacije! I kakva dobra ideja! Doduse, dosla je jedno 3 nedelje prekasno za ovu godinu, ali uvek ima nova sansa :-) Ulje Terra Creta ne mogu ovde da nadjem u prodavnicama, ali ga poznajem iz omiljenog grckog restorana, tako da potpisujem tvoju preporuku.

Post a Comment