Punjeni burgeri / Homemade Cheese Stuffed Burgers


Još jedno jelo gde je neizbežno umackati se ali vredi jer je ukus zaista nešto posebno ;). 
Burgeri su sami po sebi fini i ukusni pa istu smesu možete koristiti i za mesne loptice u nekom paradajz sosu sa pastom ili nešto slično ali i ovako punjeni sirom i pečeni na grilu su savršeni. 



Sosovi i dodaci su po želji... Mi obožavamo ovaj sos od paradajza i uvek napravim neku varijaciju na temu a lepi su i oni na bazi pavlake ili majoneza ako volite... Povrće dodajte po želji (paprika je jako fina grilovana), slaninica potpuno opciona ali opet izdiže celu stvar na viši nivo a jaje na oko je... možda i previše a možda i ne :)... Sve u svemu burgeri za svaku preporuku.


A kad sam već kod burgera, u knjizi SREDNJE PEČEN Entoni Bordejn je celo poglavlje posvetio priči o burgerima (poglavlje 9 MESO) i... Mogu vam samo reći da je uvek bolje da ih sami napravite od proverenih namirnica nego da ih kupite gotove bilo gde ;) Doduše kod nas stanje još uvek nije kao u Americi, ili se ja barem nadam da nije.
I kad sam već kod te knjige trenutno je u saradnji sa Mascom Publishing delimo na FB-u pa svratite i priključite se, SREĆNO!



Potrebno je:

za burgere:
600 g telećeg mlevenog mesa
1 kašičica belog luka u granulama
1 kašičica crnog luka u granulama
1 kašičica suvog origana
1 kašičica suvog bosiljka
1 kašičica ljute, dimljene paprike
1 jaje
20 g parmezana
1 kašika krem sira
hlebnih mrvica po potrebi (kašika-dve)
(himalajska)so, biber

i još:
oko 150 g mozzarelle
8 zemički
100 g tanko-tanko sečene pancete
crveni luk
sos na bazi milerama (mileram, granule belog luka, malo origana, soli, maslinovog ulja...)
po želji 4 jaja
1 žuta paprika
1 avokado
sveža rukola


Način pripreme:
Priprema burgera: U činiju za mešanje stavila sam sve sastojke za burgere i sve dobro sjedinila (najbolje gnječeči rumaka). Prekrila sam posudu i stavila u frižider na sat-dva.
Na dasku za sečenje stavila sam providnu foliju, zatim okrugli kalup za sečenje krofni (prečnika kao što su zemičke), stavila kašiku smese za burgere i raspodelila po dnu, stavila zatim krug deblje sečene mozzarelle pa preko opet stavila kašiku smese za burger i prstima sve lepo poravnala, sklonila kalup za krofne i među rukama lepo formirtala burgere. (izašlo mi je 8 komada).


Burgere sam pekla na električnom grilu a može i u tučanom tiganju (isto će imati taj gril ukus, samo dobro zagrejte tiganj, stavite mrvicu maslinovog ulja i pecite burgere po par minuta sa svake strane.


Slaganje: U međuvremenu sam ispekla i tanko sečenu slaninicu a onda u toj masnoći u zemičke presečene na pola te trakice paprike.
I znači sam je slobodna volja kako ćete slagati stvari ali ja sam na zemičku stavila bbq sos, pa stavila malo rukole, pa burger, pa premazala sa malo sosa od milerama, pa opet stavila malo rukole, slaninice, paprike, akovada, i preklopila drugom posovinom zemičke.

3 comments:

Laka kuharica said...

Obožavam cheesburgere. međutim, kao što veliš, ništa s mljevenim mesom ne jedem izvan kuće. Iako možeš biti sigurna da su u McDonaldsu sasvim u redu, ali nema premca ovakvima domaćima. Kad već spominješ Bourdaina, nikada ga ne gledam. jednom je u svojoj emisiji politički komentirao neku zemlju u kojoj je bio i to je bio vrlo ružan i neznalački komentar. Mislim da hrana i politika ne idu skupa, pa sam ga ad aktirala.

LenakJelenak said...

Oprostite, a zašto se igra ne igra i na blogu? Nisam fan facebooka, a veeeeliki sam Bordejna. Hvala!

JA U KUHINJI... said...

LenakJelenak: Ubaciću i vas u igru...

Post a Comment