Stromboli sa kulenom + Sremska kulenijada u Erdeviku


Prošle subote je bio lep i sunčan dan pa smo rešili da malo izađemo iz grada, da boravimo u prirodi i... da degustiramo kulen ;)
Naime ukazala nam se prilika da deci pokažemo šta je pravi kulen (a ne ovaj industrijski) jer se prošle subote u Erdeviku održavala Sremska kulenijada i bilo je izloženo zaista dosta domaćeg kulena...


Malo "zeleno" mesto, smešteno među nepreglednim njivama koje "šljašte" zeleno, sa prelepim drvoredom u centru i puno štandova sa domaćim kulenom... Potpuno rajski... Znali smo da ćemo neki kupiti, ali ne obavezno pobednički već onaj koji nam se najviše svidi... I zaista iako smo probali dosta jedan je bio sasvim poseban a kasnije smo saznali i da je apsolutni pobednik. Sa razlogom, kulen sa Gazdinstva Lemaić je zaista bio najbolji... To da su deca bila oduševljena ukusom pravog kulena mislim da ne moram ni da pominjem a tek svežim čvarcima... ali to je sad već neka druga priča ;)


Pobednički kulen Gazdinstva Lemaić (tel: 022/710-902, 065/567-5141)

I jeste da je kulen najslađe jesti "na čačakalicu" ali ja sam ga ovog puta "ušuškala" u stromboli tj. neku vrstu umotane pizze :) Stromboli je najbolji još topao tj. dok se sir onako razvlači (doduše tad baš i nije fotogeničan ;) )a ukus kulena svakako dominira... I toplo preporučujem da napraviti domaći sos od paradajza za premazivanje jer vredi, daje takvu punoću ukusi da sve zajedno prosto "ošamućuje" ;)

Potrebno je:
(za 4 osobe)

za testo:
400 g brašna
oko 200 ml tople vode
30 ml maslinovog ulja
ravna kašičica himalajske soli
1 kašičica smeđeg šećera
20 g svežeg kvasca ili jedna kesica suvog


za paradajz sos:
malo maslinovog ulja
2-3 glavice mladog, crnog, luka
1 kašika koncentrovanog paradajza
500 g svežeg paradajza
500 ml pasiranog paradajza
1 kašičica origana
1 kašičica bosiljka
himalajska so, biber
malo šećera (ako je sos kiseo)

i još:
125 g mozzarelle
125 g gaude ili sličnog sira
150-200 g domaćeg kulena
malo parmezana


Način pripreme:
Priprema testa: U činiju za mešanje stavila sam brašno i so, promešala pa dodala mrvljeni kvasac, šećer i tople vode koliko je trebalo da zamesim testo. Mesila sam testo par minuta a onda dodala maslinovo ulje i nastavila da ga mesim još par.
Prekrila sam činiju providnom folijom i testo stavila u frižider na minimum par sati a može i preko noći.


Priprema paradajz sosa: Na malo maslinovog ulja prodinstala sam sitno seckan luk, a kada je omekšao i kašiku koncentrovanog paradajza. Sve sam dobro promešala pa dodala na kockice seckan paradajz (oljušten i bez semenki), a posle par minuta i pasirani paradajz. Dodala sam i malo šećera, soli, bibera i ostalih začina i sve zajedno krčkala 30-ak minuta a onda minut pred kraj i beli luk.


Priprema strombolija: Testo sam podelila na dva dela, svaki deo rastanjila u pravougaoni oblik, premazala pripremljenim paradajz sosom, na sredinu stavila red krugova mozzarelle, sa strane posula rendani sir a onda svuda poređala kulen te umotala po dužoj strani i "veknice" prebacila u dva pleha. Svaku veknicu sam zasekla na vrhu i posula parmezanom a onda pekla u rerni predhodno zagrejanoj na 220 stepeni oko 30 minuta tj. dok nije porumenelo.
Izvadila sam iz rerne, sačekala malo da se prohladi a onda servirala sa ostatkom paradajz sosa.

6 comments:

Anonymous said...

Koja fešta. Mogla si i čvarke pokazati nama koji ovo samo iz daljine sanjamo :)

JA U KUHINJI... said...

Dubravka Belogrlic: :) Čvarci su se pravili na licu mesta i jeli smo ih onako još vruće... ma ludilo... i sledećeg dana, kod kuće, bili su to oni čvarci koje pamtim iz detinjstva... predobro!

Lily said...

Deluje sjajno! Da li znate gde se moze taj kulen nabaviti, ima li ga u slobodnoj prodaji?

Anonymous said...

Predivne fotografije! Mene meso i mesni proizvodi ostavljaju prilicno ravnodusnom. Junior je izgleda na mene, ali zato jaca polovina nadoknadi sve to :-) I zato i mene interesuje ima li ga u slobodnoj prodaji?

JA U KUHINJI... said...

Lily, Sladoled: Stvarno ne znam ali mislim da ne može, ali pod jednom fotografijom sam ostavila njihove brojeve telefona (sa vizit karte) pa se možete raspitati iz prve ruke ;)

Laka kuharica said...

Ovdje nema domaćeg ničega, pa ni kulena. Zbog toga smo batalili sve slične mesne prerađevine i više ih ne jedemo. Čuda u njih stavljaju, pa bolje ne. A ovako nešto domaće, mora da je zaista jako, jako dobro.

Post a Comment