Chili u zemičkama


Hrana za uživanje, da se umažete "do lakata" i da to bude sasvim prihvatljivo ;)
Sos možete napraviti na mnogo sličnih a različitih načina ali ono što je po meni bitno da ga pripremate lagano i da ga krčkate dugo... Iz tog razloga obično napravim duplu količinu a onda deo ili zamrznem pa imam brzi ručak kad zatreba ili deo poslužim ovako u lepinjicama sa dodacima a deo neki dan kasnije iskoristim sa pastom... 


Potrebno je:
(za 8 osoba ili dva dana za 4 osobe)

za sos:
malo maslinovog ulja
2 veće glavice crvenog luka
50-100 g slaninice (pancete)
2 ljute papičice (ili po ukusu a i zavisi od vrste i ljutine)
2 šargarepe
2 crvene paprike
3-4 sveža paradajza
2 kašike koncentrovanog paradajza
2 kašičice začina za meksički chilli (ili kašičica ljute dimljene paprike+kašičica mlevenog kumina)
1 kg mlevene teletine
500-700 ml pasiranog paradajza
2-3 čena belog luka
(himalajska) so, biber
tabasco (po ukusu)

i još:
400 g kukuruza
konzerva crvenog pasulja
1 avokado
1 glavica crvenog luka
200 ml milerama+malo soli+suvi vlašac
zemičke
limeta


Način pripreme:
U većoj šerpi, na malo maslinovog ulja propržila sam sitno seckan crveni luk. Dodala zatim kockice pancete i šargarepe pa nastavila sa dinstanjem a onda i sitno seckane obe vrste paprike i paradajz (bez kožice i semena). Krčkala sam sve zajedno na laganoj vatri oko 30 minuta tj. dok nije fino počelo da se karamelizuje. Dodala sam zatim koncentrovani paradajz i miks začina, pojačala vatru i dodala meso pa stalno mešajući pržila narednih 15-ak minuta tj. dok tečnost koja se stvorila nije isparila i meso počelo da rumeni. Dodala sam zatim pasirani paradajz, soli, bibera (eventualno malo šećera), smanjila vatru i poklopljeno, s vremena na vreme mešajući, krčkala oko sat-sat ipo tj. dok od gore nije krenula da se odvaja "masnoća".


Pred kraj sam dodala i sitno seckan beli luk i tabasco sos i sad polovinu možete odvojiti (za neki naredni obrok) a u ostatak staviti kuvani kukuruz i crveni pasulj i još par minuta prodinstati ili jednostavno kukuruz i pasulj servirati sa strane pa svako da stavi koliko želi.
Znači servirala sam zemičke tako što sam stavljala po malo sosa, pasulja, kukuruza, koji kolut ljute papričice, malo crvenog luka, milerama, avokada, tabasco sosa...)


Napomena: Šerpice sa fotografija su Metalac posuđe i možete ih potražiti u njihovoj on-line prodavnici ili nekom od mnogobrojnih prodajnih objekata...

1 comments:

Anonymous said...

Odlična ideja, još što više čilija to bolje!

Post a Comment