Enchilada


Ručak po ukusu naše dece ;) 

Potrebno je:
(za 4 osobe)

8-10 tortilja

za ljuti paradajz sos:
1 veza mladog luka
2 kašike koncentrovanog paradajza
700 ml pasiranog paradajza
2 čena belog luka
1-2 ljute papričice (po ukusu)
malo šećera (po potrebi)
malo maslinovog ulja
himalajska so, biber

za punjenje:
500 g mešanog mlevenog mesa
pola veze mladog luka
2 čena belog luka
1 ravna kašičica suvog origana
1 kašičica dimljene, ljute, paprike
malo maslinovog ulja
polovina pripremljenog paradajz sosa
1 konzerva crvenog pasulja
300 g kuvanog kukuruza

i još:
150 g rendanog topljivog sira
malo svežeg peršun lista
1 veza mladog luka
1 avokado


Način pripreme:
Priprema ljutog paradajz sosa: Na malo maslinovog ulja propržila sam sitno seckan mladi luk (posoljen) pa dodala koncentrat paradajza a malo kasnije i pasirani paradajza, seckanu ljutu papričicu, so, biber, šećer (ako je paradajz kiseo) i krčkala oko 15-ak minuta. Par minuta pred kraj ubacila sam i sitno seckan beli luk.


Priprema fila od mesa: Na malo maslinog ulja prodinstala sam sitno seckan mladi luk (posoljen). Kada je omakšao pojačala sam vatru, dodala meso i stalno mešajući pržila par minuta a onda smanjila vatru, dodala polovinu sosa od paradajza i krčkala sve zajedno oko 20 minuta. Dodala sam zatim i origano, ljutu, dimljenu papriku i beli luk pa dinstala sve još kratko.


Slaganje tortilja: Na dno posude stavila sam polovinu preostalog paradajz sosa a zatim ređala tortilje tj. tortilje sam prvo malo ispekla a zatim na sredinu svake stavila po dve kašike sosa sa mesom, po malo pasulja i kukuruza pa umotavala i ređala u posudu (spojem na dole da se ne otvaraju). Od gore, preko tortilja (po sredini) prelila sam ostatkom paradajz sosa i stavila u rernu da se peče oko 30 minuta. Kada su tortilje porumenele od gore sam stavila rendan sir i vratila u rernu na oko 5 minuta tj. dok se sir nije otopio.


Izvadila sam iz rerne, stavila od gore malo seckanog mladog luka, ostatka pasulja, peršun lista, avokada, dimljene paprike i prelila sa malo maslinovog ulja te servirala.


Napomena: Šerpice sa fotografija su Metalac posuđe i možete ih potražiti u njihovoj on-line prodavnici ili nekom od mnogobrojnih prodajnih objekata...

2 comments:

Anonymous said...

Ovo je skroz po nasem ukusu! Volimo sarenilo na tanjiru. A posudje je predivno!

Anonymous said...

Volim ovakve enčilade zapečene i hrskave. Uz salticu uživanje

Post a Comment