Gratinirani karfiol sa žalfijom


Gratinirani karfiol je fin kako kao samostalno jelo (uz neku salaticu) tako i kao prilog nekom komadu mesa... A može se i recimo pileće belo meso iseći na kockice, propržiti na malo putera i dodati uz sve ostalo i onda imate sve u jednom i za one koji ne mogu bez mesa :)


Potrebno je:
(za okrugli kalup prečnika 26-28 cm)

1 veća glavica karfiola
2-3 krompira
2-3 šalot luka
50 g putera
1 kašika brašna
oko 300-400 ml mleka
100 ml slatke pavlake
40 g parmezana
100 g mozzarelle
(himalajska) so, biber
par listića sveže žalfije
malo mladog, crvenog, luka za dekoraciju


Način pripreme:
Krompir sam isekla na kockice i kuvala u dosta slane vode oko 7 minuta. Karfiol sam iseckala na male cvetiće (ako hoćete možete i njega kratko prokuvati ali mislim i da ne mora).
U šerpicu sam stavila puter, kada se otopio, dodala kašiku brašna a onda stalno mešajući lagano dodavala i malo po malo mleka te mešala dok se smesa nije blago zgusnula u krem. Sklonila sam šerpicu sa vatre, dodala so, biber, sitno seckan šalot luk, sitno seckanu žalfiju, parmezan, slatku pavlaku i rendanu mozzarellu te sve blago promešala. (ako dodajete i pileće belo meso sad ga dodajte).


U kalup sam stavila kuvani krompir i karfiol pa prelila pripremljenom smesom i stavila u rernu na 220 stepeni na nekih 40-45 minuta tj. dok se od gore ne stvori fina korica.
Izvadila sam karfiol iz rerne, posula sa malo parmezana, sveže žalfije i malo seckanog mladog luka te ostavila 10-ak minuta a onda servirala.

4 comments:

Anonymous said...

Gratinirana jela su u Belgiji dovedena do savrsenstva. A ovaj tvoj karfiol izgleda bas njami. Nije mi poznata kombinacija karfiola sa zalfijom, uglavnom kombinujem karfiol sa karijem, ali dobra ideja da se isproba!

Laka kuharica said...

Za mene savršeno i to bez ikakvog mesa, a naročito pilećeg. Samo bi pokvarilo ovu divotu. :))

Anonymous said...

Danas isprobano, i stvarno je njami! U nedostatku sveze zalfije, posluzila je i suva. Kod mene bio neki gigantski karfiol, nisam uspela sve da stavim u kalup od 26cm. Ponavljamo!

JA U KUHINJI... said...

Sladoled: Super, drago mi je da ti se svidelo a i dobro si me podsetila da ga i ja opet napravim 😊

Post a Comment