Pužići sa makom


"...Dum sinunt fata, vivite lieti!
Budite radosni kad god vam se za to pruža mogućnost i kad god za to nalazite snage u sebi, jer trenuci čiste radosti vrede i znače više nego čitavi dani i meseci našeg života provedeni u mutnoj igri naših sitnih i krupnih strasti i prohteva. (Njihova propinjanja su ćudljiva i nezdrava, njihova zadovoljenja nesigurna i kratkotrajna sama sebi cilj i svrha!) A minut čiste radosti ostaje u nama zauvek, kao sjaj koji ništa ne može zamračiti..." (Ivo Andrić)


Potrebno je:
(za 2 pleha tj. 24 pužića)

za testo:
100 g putera sobne temperature
1 jaje
2 kašike šećera
30 g svežeg kvasca
300 ml toplog mleka
brašna po potrebi (oko 650-700 g)

za fil:
250 g mlevenog maka
100 g šećera
125 ml mleka
rendana korica jednog limuna



Način pripreme:
Priprema fila: Mleveni mak, šećer, koricu limuna i mleko stavila sam u šerpicu pa kuvala fil par minuta a onda ostavila da se ohladi. (fil treba da bude prilično gust kada je ohladi i mak upije mleko).


Priprema testa: U činiju za mešanje stavila sam puter, jaje, šećer, kvasac i mleko pa sve dobro promešala a onda dodavala malo po malo brašna dok nisam dobila testo koje se ne lepi za ruke (treba ipak da bude malo mekše) a to je bilo 650 g. Prekrila sam ga providnom folijom i ostavila da se udvostruči, onda ga premesila i opet ostavila da naraste.
Testo sam podelila na dva dela, svaki rastanjila na veličinu 30x40 cm, premazala polovinom fila (s tim da jednu stranu testa nisam namazala do ivice da bih se na kraju testo spojilo). Umotala sam testo po dužini, isekla na "kriške" debljine 2-3 cm i ređala u pleh na papir za pečenje. 


Ostavila sam pecivo oko pola sata da naraste a onda pekla u rerni predhodno zagrejanoj na 220 stepeni oko 15 minuta tj. dok testo fino nije porumenelo.
Servirala sam uz šolju čaja, posuto sa malo prah šećera a ako volite možete napraviti i šećerni preliv sa limunom (u par kašika prah šećera stavite malo limunovog soka i promešate) ili poslužiti sa malo džema od kajsije ili otopljene bele čokolade...

4 comments:

irenalana said...

Divne slike. Ovakva peciva obozavam!

Mimi said...

Divni puzici, a i predivne fotke!!! 😘
I jako lep citat na pocetku...

Unknown said...

Napravljene...diiivne su! Ni previše slatke,ni premalo-taman!Mi smo napravili i malo sa euro-kremom..neodoljive! :-)
Sve Vaše recepte koje sam isprobala bili su pun pogodak! Hvala na divnoj inspiraciji!!

JA U KUHINJI... said...

Jasmina baš mi je drago da su vam se svideli 😃 i hvala na lepim rečima ❤😊

Post a Comment