Tatar biftek / Steak Tartare


Ako vam treba malo svečanije predjelo, meze, večera... ovo je to. I jeste da zahteva malo više strpljenja pri pravljenju ali vredi... i nekako je i opuštajuće to silno seckanje. I zaista ne znam da li je baš obavezno ručno sve seckati tj. da li je "greh" staviti sve u električnu seckalicu i smiksati (da li bi se primetila razlika) ali... ni ne želim da znam jer u svaki taj sec utisnem svoju ljubav kako prema pripremi hrane tako i ljubav prema ljudima kojima je obrok namenjen... I naravno da nije toliko bitno šta jedete (mislim jeste ali... razumete šta hoću da kažem) već s kojom ljubavlju hranu pripremate i još više ljudi sa kojima je delite...


A mene je slatkica godinama (bukvalno) pitala kada ću praviti tatar biftek (!?) i iako ne jede paštete i ništa što liči na njih tražila je tatar jer se seća da joj se jako svideo (a poslednji put sam ga pravila kada je imala 7 godina (sad ima "još malo" pa 16))... I jela ga je, baš onako s guštom... i zaključila da je najbolji bez dodataka, samo tost, puter i tatar biftek... I vala u pravu je!


Potrebno je:
(za 4 osobe)

oko 300 g bifteka

1 žumance
1 kašika limunovog soka
2-3 kašike maslinovog ulja
1 prepuna kašičica senfa sa medom ili jedna ravna senfa i jedna ravna meda
1 kašika sitno-sitno seckanog kapra
1 kašika sitno-sitno seckanih krastavčića
1 kašika sitno-sitno seckanog šalot luka
1 manji čen sitno-sitno seckanog belog luka
1 kašičica sitno-sitno seckanog peršun lista
malo sitno-sitno seckane ljute papričice
pola kašičice dimljene, ljute, mlevene paprike
2 kašike worcestershine sauce-a
malo tabasco sosa (po ukusu)
so, biber
2 kašike viskija

za serviranje:
dosta tostiranog hleba po želji
puter
2 žumanca
(opciono) malo krastavčića, kapra, crvenog luka, peršun lista, limuna...


Način pripreme:
Meso sam prvo isekla na šnicle, premazala maslinovim uljem i držala u frižideru 1 dan a onda svaku šniclu što sitnije iseckala a kasnije i sve zajedno seckala dok se sve nije pretvorilo u neku vrstu paštete.
I sve ostale sastojke sam jako strpljivo iseckala što sam sitnije mogla.
U duboku i široku činiju stavila sam žumance i limunov sok a onda krenula da mutim dodavajući kap po kap maslinovog ulja dok se nije stvorio majonez. Sledilo je dodavanje senfa sa medom, kapra, krastavčića, šalot luka, belog luka, dimljene paprike, worcestershine sauce-a, peršuna, tabasco sosa, viskija... (valjda ništa nisam zaboravila da navedem) a onda i polovine mesa.


Meso sam između kašike i viljuške gnječila dok sve začine nisam "utisnula" u meso a onda dodala i drugu polovinu mesa i nastavila sa mešanjem... Kada je sve bilo kompaktno malo sam probala i dodala soli i bibera po potrebi...A onda stavili u frižider dok nisam tostirala hleb.


Tatar sam servirala sa žumancetom od gore i poslužila sa tostiranim somunom tanko sečenim a jeli smo tako što smo na hleb stavili malo putera, onda tatar (sa sve žumancetom) i sad dodatak po želji tj. kapar, luk, krastavčić... ali najbolje je i bez dodataka jer se tako najviše oseti ukus samog tatar bifteka.
Napomena: JAKO je bitno da imate sveže i kvalitetne namirnice u koje beskrajno imate poverenja, za pripremu tatar bifteka, jer meso i žumanca se termički ne obrađuju.

4 comments:

Tanja Leković said...

Nedavno sam prvi put jela tatar biftek, jer sam iz nekih nejasnih predrasuda odbijala i da probam. Šta da ti kažem - zaljubila sam se na prvi pogled, zauvek. To je nešto toliko savršeno, da bih ga, makar po malo, jela svaki dan! Ipak, nisam sigurna da bih ga sama pravila, što zbog ovog kvaliteta namirnica koje si pomenula, što zbog tog silnog seckanja. Veoma si hrabra i nadasvde sposobna!

Mila said...

Svaka ti čast! Fotke izgledaju perfektno! Pravila sam ga odavno u nekoj jednostavnijoj varijanti i mnogo mi se dopalo! Apsolutno se slažem da namirnice moraju biti od poverenja. Mama mi nabavlja domaća jaja i razlika je neverovatna kada govorimo samo o ukusu, a da ne pričamo o suštinskom kvalitetu. Isto je i za meso. Ideja za posluženje ti je pun pogodak i baš si nekako vrhunski to predstavila :)

Anonymous said...

Savrseno izgleda! Svaka cast, ova prezentacija je bolja nego u jednom vrhunskom briselskom restoranu gde je tartar steak specijalitet kuce! I potpuno se slazem sa slatkicom. A ja ne da ne jedem pastete, nego nisam ni neki ljubitelj mesa.

Dilajla said...

Kod nas omiljen,a rekla bi čak da i ne treba povoda ali ga uvijek radi moja mama i to savršeno, iskreno ja se još nisam uhvatila u koštac s njim

Post a Comment