Čokoladne praline / Chocolate Fudge


Fudge koje se neverovatno brzo prave i mogu biti jako lep jestivi poklon dragim osobama (uz ovaj čokoladni liker pravi pogodak)...


Potrebno je:
(za kalup 20x20 cm)

360 g čokolade za kuvanje
1 konzerva (405 ml) ZASLAĐENOG kondenzovanog mleka
60 g putera
malo arome mente (opciono)
1 veći lilihip (belo-crveni)


Način pripreme:
U staklenu činiju stavila sam sitno seckanu čokoladu, puter, aromu mente i zaslađeno kondenzovano mleko a zatim  stavila u mikrotalasnu na 60 posto snage na minut. Posle tog vremena promešala sam i vratila na novi minut i tako dok se sva čokolada nije otopila. Dobro sam sve promešala da postane kompakta smesa pa izlila u pleh na papir za pečenje.



Od gore sam posula izmrvljen lilihip (stavila sam ga u kesu za friz i blago izlupala čekićem za meso), umotala pleh u foliju i preko noći stavila u frižider.
Sledećeg dana isekla sam praline na kockice i servirala.



Savet: Umesto mrvljenog lilihipa i arome mente možete u samu smesu staviti oko 100 g seckanih badema i malo suve brusnice ili nekog drugog koštunjavog voća i dodati neku drugu aromu po želji (ruma, gorkog badema, narandže...) i svaki put dobiti malo drugačiji slatkiš.
Savet: Ako nemate mikrotalasnu onda sve otopite u loncu za kuvanje na pari ili u činiji iznad vode koja vri (ali da ne dodiruje vodu).


2 comments:

Petra Kranjica said...

Baš mi se sviđa. Pogotovo ova čarobna prašina po vrhu.

Anonymous said...

Savrseno, stvarno savrseo!

Post a Comment