Biscotti sa pistaćima i brusnicom


Klasičan italijanski keksić koji jako fino ide uz kafu, čaj ili šolju toplog mleka. A menjanjem koštunjavih plodova i suvog voća, uz dodatak po kojeg začina, svaki put možete imati potpuno drugačiji doživljaj...


Potrebno je:
(za 1 pleh keksića)

80 g putera
125 g šećera
2 jaja
kora jednog limuna + 2 kašike limunovog soka
1 kesica burbon vanilin šećera
250 g brašna
pola kesice praška za pecivo
100 g očišćenih pistaća
50 g suve brusnice

za dekoraciju:
50 - 100 g bele čokolade


Način pripreme:
U činiju za mućenje stavila sam puter (sobne temperature) i mikserom ga penasto umutila. Dodala sam zatim šećer i vanilin šećer a malo kasnije i jedno po jedno jaje i koru i sok limuna. Smanjila sam brzinu miksera na najmanje i dodala brašno (u koje sam umešala prašak za pecivo) a onda ručno umešala i pistaće i brusnice.


Brašnjavim rukama testo sam podelila na dva dela i formirala dva "pruta" u plehu (na papiru za pečenje). Posula sam od gore još malo smeđeg šećera a onda pekla na 180 stepeni 35 minuta. Posle tog vremena izvadila sam pleh iz rerne i ostavila testo da se prohladi 15-ak minuta a onda ga isekla na prutiće debljine oko 1 cm i sečenom stranom ređala u pleh (na papir za pečenje) pa vratila u rernu na 150 stepeni i pekla 10 minuta sa svake strane.
Keks sam izvadila na rešetku da se ohladi, prelila sa malo bele čokolade i kada se čokolada stegla odložila u limenu kutiju do serviranja.

3 comments:

Vesna Nesic said...

obožavam! Uz crno vince mmmm :-)

Anonymous said...

Nesto najbolje uz dobar espresso!

Laka kuharica said...

Ovo bilježim i riskirati ću skupe pistacije!

Post a Comment