Domaće grisine / Homemade grissini (video recept)


Napraviti domaće grisine je jako lako a grickalica je i više nego "zarazna"... Uz par maslina, malo pršute, sira i vina... milina.

A posle duuugoooo vremena evo i jednog kratkog video recepta pripreme... Malo smo eksperimentisali sa timelapse-om i nadamo se da će vam se svideti :)


Potrebno je:

500 g mekog brašna tip 500
250 ml tople vode
1 kašičica smeđeg šećera
malo morske soli
malo maslinovog ulja

za premazivanje i posipanje:
maslinovo ulje
krupna morska so



Način pripreme:
U činiju za mešanje stavila sam izmrvljen kvasac i malo tople vode, promešala pa dodala i ostatak vode i šećer. Opet sam sve promešala i malo po malo dodavala brašna (i soli), mešala viljuškom dok je moglo a onda rukama umesila glatko testo. Testo sam premazala sa malo maslinovog ulja i ostavila oko pola sata-sat da naraste.



Uzimala sam onda malo po malo testa i među rukama pravila grisine, ređala ih u pleh (na papir za pečenje), premazala maslinovim uljem i posula krupnom, morskom, solju.
Pekla sam ih u rerni predhodno zagrejanoj na 200 stepeni nekih 15-ak minuta tj. dok nisu porumenele. Čim sam ih izvadila iz rerne opet sam ih premazala maslinovim uljem a kada su upile ulje stavila u činiju za serviranje.



Dodatak: Ovo je osnovni recept koji možete nadograditi po želji. Recimo ako želite grisine sa parmezanom u brašno dodajte 40 g parmezana i onda sve kao po receptu, ili ako želite grisine sa maslinama 50 g crnih maslina jako fino usitnite (u električnoj seckalici najbolje) i dodajte u pripremi pre dodavanja brašna (bitno je da su masline dobro usitnjene da ne prave probleme pri pravljenju grisina). Deo brašna možete zameniti i integralnim ili kukuruznim brašnom (recimo umesto 50 g mekog brašna staviti 50 g kukuruzne palente),... ili već prema svojoj nekoj ideji... Možete dodati i malo ljute tucane paprike ako volite ljute štapiće... ili karamelizovan luk...ili malo ruzmarina...ili...



Recept je objavljen u decembarskom broju magazina MEZZE na str. 36-37.


11 comments:

Tanja Leković said...

Eksperiment uspeo! Odličan prikaz, ilustrativan i zanimljiv. Tera me da gledam iznova i iznova.

Nale Coolinarija said...

Odličnooo! Baš mi se dopada... Prva fotkica me je "ubila":)

Petra Kranjica said...

Savršeno izgledaju, već se vidim kako ih grickam.

Anonymous said...

Svaka cast na videu ,a i receptu :) pozdrav

mignonne said...

Bravo za video prikaz, a grisini su skroz neodoljivi, nije ni cudo sto se korpica tako brzo ispraznila.:))) p.s. moze sada i druga tura.:D

Branka - byB said...

Izvrsni grisini, kako samo dobro izgledaju, pa još malo pršuta i sira, ....., ne vidim da bih lako stala sa grickanjem :)

Tamara said...

baš me mame

Anonymous said...

Steta sto nisi napisala da se jako brzo pojedu, pogotvo ako ljudi ne znaju da se kontrolisu! Ni fotografiju nisam uspea da napravim. Sad moram da ponovim. Hvala na sjajnom receptu!

SANJALICA said...

kako su dobri! A i muzila u pozadini je super! Svaka cast! :-)

IvaZoMi said...

Jako ukusno, naročito kada su vrući i super predjelo.

JA U KUHINJI... said...

IvaZoMi: Drago mi je da vam se svidelo :) I da još tople su najbolje ;)

Post a Comment