Rebarca sa sosom od aronije


"Novac nije ništa, moć nije ništa. Mnogi imaju i jedno i drugo, a ipak su nesrećni.Lepota nije ništa. Video sam lepe muškarce i lepe žene koji su bili nesrećni uprkos svojoj lepoti. Ni zdravlje nije sve; svako je zdrav 'ko se tako oseća; bilo je bolesnika punih volje za životom koji su je negovali do samog kraja i bilo je zdravih koji su venuli mučeni strahom od patnje.
Ali sreća je uvek bila tamo gde je neko umeo da voli i živeo za svoja osećanja; ako ih je negovao, ako ih nije gazio i potiskivao, ona su mu donosila zadovoljstvo. Lepota ne pruža radost onome 'ko je poseduje, vec onome 'ko ume da je voli i da joj se divi . . ."

Herman Hesse

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Često sam imala problem šta napraviti ukućanima kad želim posebniji (svečaniji) ručak jer često i u sasvim "običnom" danu imamo prilično "svečano" jelo... I onda kad je neki zaista "svečani" trenutak ne znam šta da spremim... 
A onda su se, vremenom, rebarca iskristalisala kao to neko nama sasvim svečano i posebno jelo. Rebarca "pečena" na laganoj vatri satima, gde meso samo otpada sa koske i topi se u ustima je naš favorit... sosovi se menjaju, prilog manje više opet ostaje krompir jer on pečen u tom saftu od mesa je "poezila" sam za sebe... 
Možda nekome jelo ne deluje suviše "svečano" i "otmeno" ali hrana koja budi sva čula a još je dozvoljeno jesti je prstima je za našu decu pun pogodak...


I pre nego što pređem na recept samo da kažem ko dobija dve karte za koncert Sergeja Ćetkovica... kao mali poklon od NAS za našu 14-to godišnjicu braka... 

Komentar:

"Bilo bi lepo da Vase karte dobije moj 18.godisnji bratanac da povede na koncert svoju simpatiju:) Unapred hvala, 23aprilubeogradu@gmail.com"

je osvojio dve karte. Nadam se da će se bratanac obradovati, da će se lepo provesti sa simpatijom i da će nam poslati neku selfi sličicu :)). 



Potrebno je:
(za 4 osobe)

1,5-2 kg rebarca

za marinadu:
1 kašika senfa
1 kašika melase
1 kašičica ljute, mlevene, paprike
1 čen belog luka
50 ml maslinovog ulja



za sos:
500 ml domaćeg kečapa
1 kašika melase
1 ravna kašičica aronije u prahu
2 kašike gustog aceto balsamica
morska so, biber

i još:
1,5 kg krompira
par klipova kukuruza



Način pripreme:
Meso sa dobro oprala, odvojila opnu sa "dna" rebara i premazala marinadom (pomešala sam sve sastojke za marinadu), te prekrila providnom folijom i stavila u frižider preko noći.



Sledećeg dana meso sam stavila u pekač, poklopila i u rerni "pekla" 3-4 sata na 150 stepeni. Kada je bilo skroz mekano izvadila sam meso iz pekača (i prekrila folijom da ostane toplo) a  ubacila krompir (koji sam prethodno kuvala 20-ak minuta u ključaloj, slanoj, vodi) i (kuvani) kukuruz te pekla na 220 stepeni dok tečnost nije isparila a krompir porumeneo.



U međuvremenu sam u šerpicu stavila domaći paradajz sos, melasu, aroniju u prahu, aceto balsamico, so, biber i sve kuvala 10-ak minuta.
Pripremljenim sosom sam premazala rebarca i pekla ih sa svake strane na gril opciji (na visini 4 - blizu gornjeg grejača) dok nisu fino porumenela.
Izvadila sam ih iz rerne, isekla i poslužila sa pečenim krompirom, kukuruzom i ostatkom sosa.


Ovaj, moj, recept objavljen je u novembarskom broju magazina MEZZE na str.46-47.

20 comments:

Anonymous said...

Srecna godisnjica! Prelepa fotografija! I ja se trudim da je svaki rucak (tj. vecera kod nas) svecan bez obzira da li ima za to povoda ili ne. Sta ce ti bolji povod nego cinjenica da si sa ljudima koje volis. Rebarca izgledaju bas - svecano!

Anonymous said...

Srecna godisnjica braka i jos jednom hvala za karte u Bogdanovo ime:) Saljemo slicicu sa koncerta! Sve najnajnaj...Lana Dimitrijevic a.k.a. B.tetka:)

What's for dessert? said...

Divan uvodni citat i vas dvoje divni - sretna vam godišnica!

JA U KUHINJI... said...

Sladoled: Hvala! :) I da baš tako, nije bitno šta se jede već s kim se jede ♥

JA U KUHINJI... said...

Lana: Hvala :) i želim im lep provod :)

JA U KUHINJI... said...

What's for dessert?: Hvala, hvala :)

Petra Kranjica said...

Sretna godišnjaica!

Anonymous said...

Gde da nadjem aroniju u prahu?

JA U KUHINJI... said...

Anonymous: Aroniju svake vrste pa i u prahu možeš naći preko ovih ljudi: https://www.facebook.com/321455144633850/photos/pb.321455144633850.-2207520000.1416928338./637164573062904/?type=1&theater a inače ima je i u bolje snabdevenim marketima ili prodavnicama zdrave hrane.

Male carolije said...

Sretna godisnjica! :) Zainteresovala sam se za rebarca kroz tvoj blog, probali smo recept sa pekacem i jaaaako su nam se dopala, ovo bi mogla biti sljedeca ideja za dobar rucak...

ace maxs said...

what a great reciepe :) thanks :)

Brzo i Lako said...

Srećna godišnjica!!! Bas ste lepi i romantični na slici gore! Hvala za ovaj divan recept! Moj muž će se jako obradovati. Odavno traži recept za savršena rebarca. :)

JA U KUHINJI... said...

Male carolije: Hvala :) Baš mi je drago da ste i vi otkrili lepotu ovako spremljenih rebarca... nama su zaista nešto specijalno ;)

JA U KUHINJI... said...

Brzo i Lako: Hvala :) Probaj, probaj... rebarca spremljena na ovaj način su zaista super... imam više varijacija na temu na blogu... samo ukucaj tag "rebarca" ;)

Dzenita82 said...

Sretna godišnjica!

JA U KUHINJI... said...

Dzenita82: Hvala :)

omlet said...

Looks amazing!

Vesna Nesic said...

Slatki ste mi! Ja neću doživeti vašu zlatnu godišnjicu ali sam sigurna da ćete biti ovako sretni i vi i vaša dečica!
Srećna godišnjica i sve najbolje!
Ovo je recept i za mene u specijalnim prilikama:-)

JA U KUHINJI... said...

Vesna Nesic: Hvala, hvala :)

Anonymous said...

MsBalkan WAUUUUU. Kako ovo izgleda. Fantazija

Post a Comment