Chilli con carne


Mi volimo ljutu, JAKO ljuto... Sinkić prednjači u tome... čak je bio i na takmičenju u jedenju ljute papričice na Balkan Chilli festivalu i... nimalo nije zaostajao za mnogo većim i starijim... Sličice sa tog događaja možete videti ovde...
Međutim kada smo probali ljute papričice koje proizvodi Flowers Chillies ostali smo zatečeni. To je neka potpuno druga vrsta ljutine, potpuno neki drugi osećaj... nešto predobro, ako volite ljuto.
I ovaj chilli je baš ljut, zato što je papričica koju koristim JAKO ljuta... Mislim to je neka specifična vrsta ljutine i znam da je osećaj za ljuto, tolerancija na isto, jako različita i individualna tako da svako ljutinu treba prilagoditi sebi... Ja sam deo papričice stavila u sam sos a deo iseckala na tanke trakice pa je svako dodatno mogao staviti u svoj deo... Ne moram vam ni reći koje pojeo najveći deo papričice... ;)

Potrebno je:
(za 4 osobe)

1 veća glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 kašičica ljute mlevene paprike
1 ravna kašičica mlevenog cumina
2 kašičice koncentrovanog paradajza
500 g mlevene teletine
500 ml pasiranog paradajza
oko 200 ml crnog vina ili vode
1 Chocolate Bhut Jolokia papričica
1 konzerva (od 400 g) crvenog pasulja
3 kockice (30 g) crne čokolade sa 70 % kakao delova
morska so, biber
malo maslinovog (ili nekog drugog) ulja


i još:
kisela pavlaka, mileram, jogurt ili nešto slično (da "gasi" ljutinu)
tortilje ili pirinač (kao prilog)
malo svežeg peršun lista


Način pripreme:
U šerpi, na malo ulja, prodinstala sam sitno seckan crni luk (na laganoj vatri). Kada je omekšao i postao slatkast dodala sam ljutu mlevenu papriku, cumin i koncentrovani paradajz pa kratko sve propržila a onda pojačala vatru, dodala meso i pržila stalno mešajući dok nije fino porumenelo. Dodala sam zatim pasirani paradajz, soli i malo vode, poklopila i na umerenoj vatri krčkala oko sat vremena s vremena na vreme dodajući po vrlo malo vode (ili crnog vina ako ga koristite).


Sledilo je dodavanje jako sitno seckane Chocolate Bhut Jolokia papričice i to vrlo oprezno.. malo po malo... do željene ljutine. Dodala sam i čokoladu a nešto kasnije i pasulj, soli i bibera po ukusu i belog luka. Sve zajedno prodinstala sam još desetak minuta a onda servirala.
Servirala sam uz tortilje koje sam isekla na osmine, premazala maslinovim uljem i pekla u rerni na 180 stepeni oko 6-7 minuta.


Iseckala sam i još malo Chocolate Bhut Jolokia papričice da svako po ukusu doda još po koju "nit" u neki zalogaj.
Jako fino i pikantno za istinske ljubitelje ljutog!


U nedostatku Chocolate Bhut Jolokia papričice možete koristiti i one koje inače koristite ali ova je za mene nešto sasvim, SASVIM posebno i zaista ima taj čokoladni ukus...

Napomena: Šerpice sa fotografija su Metalac posuđe i možete ih potražiti u njihovoj on-line prodavnici ili nekom od mnogobrojnih prodajnih objekata...

10 comments:

Tanja Leković said...

Kod mene u radnji ovu papričicu zovu Habanera ili tako nešto. A ljuta je, vala! Odličan recept.

Laka kuharica said...

Divna prezentacija! Chili najviše radi moj sin i radi ga vrlo, vrlo slično i znam da je i ovaj više nego odličan!

Nale Coolinarija said...

Uh, već osećam kako pali ta ljutina. Ja nisam nešto jaka na tom polju ali borim se. Volim da malo ljutne. Svidja mi se recept:)

Jovanka Baštovanka said...

auuu, odlicno! i ja volEm ljuto, a ovo tvoje izgleda fantasticno.. papricice izgledaju bas primamljivo =))

Anonymous said...

Sjajno izgleda! Kakve fotografije! Slicno i ja pravim chilli, samo dodam i malo cimeta. Ako ikad zapocnem blog, chlli con carne ce biti jedan od prvih recepata.

Bojana said...

Divno! Po imenu jako poznato jelo ko gleda strane kanale :)
Tanja Leković, pogresili su u radnji jer postoji i Chocolate Habanera, naravno.

JA U KUHINJI... said...

Ovo nije Habanero chili... razlika je u tome što po Scoville skali Habanero chili ima od 100,000–350,000 jedinica a Bhut Jolokia od 855,000–1,463,700 .
Ali sve to je nebitno... koju god ljutu papričicu da uzmete biće fino samo što je ovde ljutina mnogo "koncetrovanija" ;)

Petra Kranjica said...

Obožavam!

prekratakdan said...

Svaka vam čast, mene uvijek strah staviti koju više da djeca ne ostanu bez ručka...

Branka - byB said...

Papričice mi tako slatko izgledaju iako su zapravo ljute :), a Chilli con carne rado pojedem, nekada mi baš odgovara da je jako ljuto. Krasno si sve pripremila, a prezentacija je savršena, fotkice su mi posebno lijepe !

Post a Comment