Celer salata u integralnim korpicama


Ako vam treba ideja za fino predjelo ja predlažem ove korpice punjene salatom od celera a ako vam treba ideja za slavsko predjelo ili slatkiš onda preuzmite ovu e-knjižicu i nadam se da ćete naći nešto za sebe.


kliknite na fotografiju da preuzmete knjigu u pdf formatu

Knjiga je nastala u saradnji portala Najbolja mama na svetu i Doncafe-a a recepte za Vas su pripremile Gaga, Marija, Ana i moja malenkost...

Potrebno je:
(za 2 pleha mini korpica (prečnika kalupića za mafine 4 cm))

za testo:
200 g oštrog brašna
50 g integralnog brašna
1 kašika mlevenog semena lana
1 kašika semena lana
morska so
na vrh noža sode bikarbone
80 ml maslinovog ulja
oko 120-150 ml ledene vode

za salatu:
1 koren celera (oko 300 g očišćen)
3 jaja
300-400 ml milerama ili kisele pavlake
2 šake jezgra oraha
morska so, biber
malo peršun lista
malo tucane ljute paprike (opciono)



Način pripreme:
Priprema korpica: U činiju za mešanje stavila sam oštro brašno, integralno brašno, mleveni lan i lan u zrnu te so i sodu bikarbonu pa sve dobro promešala. Dodala sam zatim ulje i prvo 100 ml vode a onda malo po malo dodavala vode koliko je bilo potrebno da dobijem kompaktno testo (to poprilično zavisi od brašna i mlevenog lana).
Testo sam prekrila folijom i ostavila da odmori oko 30 minuta a onda tanjila između dva lista papira za pečenje i vadila krugove prečnika 6 cm te ređala u otvore za mini mafine (predhodno sam ih namazala sa malo maslinovog ulja). (trudite se da testo bude što tanje jer će tokom pečenja malo narasti pa da ne popuni ceo unutrašnji prostor korpice).
Pleh sam stavila u frižider da se testo dobro ohladi a onda izbockala viljuškom svaku korpicu i stavila u rernu predhodno zagrejanu na 180 stepeni na nekih 12 minuta tj. dok korpice blago nisu krenule da rumene.
Izvadila sam ih na rešetku da se potpuno ohlade a onda punila salatom.



Priprema salate: Jaja sam obarila da budu tvrdo kuvana a celer isto kuvala u dosta slane vode dok nije omekšao, pa ga prohladila.
Izrendala sam celer i jaja na krupno, posolila, dodala grubo seckane orahe i milerama koliko je trebalo da se sve fino poveže a da ne preovladava. Stavila sam u frižider da se salata dobro ohladi a onda punila koripice.
Svaku korpicu sam dodatno ukrasila sa malo peršun lista a možete posuti i ljutom, tucanom, paprikom.



Napomena 1: Korpice su posne pa se sa drugim punjenjem mogu servirati i u posnim predjelima.
Napomena 2: Ako korpice pravite u onim standardnim kalupima za mafine prečnika 7 cm onda vadite krugove prečnika 10 cm i korpice pecite koji minut duže i od ove mere onda izađe za jedan pleh tj. 12 korpica.

3 comments:

Nale Coolinarija said...

Divni receptići. Korpice mi se naročito dopadaju. Nisam ovakvu celer salatu radila, rado ću je probati. Fotkice su preslakte:)

mignonne said...

Divna ideja i receptic, a knjizicu sam vec preuzela... hvalaa!:)))

prekratakdan said...

Ovo bi se meni svidjelo, volim celer u salati, iako radim na drugačiji način

Post a Comment