Chilli BBQ Sauce / Ljuti roštiljski sos


Kao poslednji recept u ovoj "ljutoj nedelji" na blogu nudim vam ovaj jako fini i jako ljut sosić...Savršeno ide uz sporo pečena rebarca, jela tipa "drpano" prase, uz krilca, roštilj, kao podloga za pizzu, deo umaka za pastu... I mislim da ga je sinkić onako spontano najbolje opisao: "Mmm... super je... ima taj voćkasti ukus... a i after taste je ekstra (ljutina)... baš mi se sviđa..."



Potrebno je:
(za 500 ml sosa)

3-4 srednje glavice crnog luka 
1 glavica belog luka
2 kruške
3 paradajza
malo maslinovog ulja
morska so
šaka (5-6) suvih šljiva
1 puna kašičica rustičnog senfa
2 kašičice melase
50 ml aceto balsamica
1 Chocolate Bhut Jolokia papričica
200 ml pasiranog paradajza
2 kašike smeđeg šećera


Način pripreme:
U pleh sam stavila kruške sečene na pola, crni luk sečen na polovine, paradajz sečen na četvrtine (bez semenkica) i celu glavicu belog luka. Prelila sam sve sa malo maslinovog ulja, posolila i stavila da se peče na 160 stepeni oko 2 sata.



Kada se povrće (i kruške) malo ohladilo stavila sam u blender (odvojila kožice) zajedno sa suvim šljivama, melasom, aceto balsamicom, senfom i ljutom papričicom.



Sve sad dobro smiksala, (uz dodatak vrlo malo vode), preručila u šerpicu i kuvala povremeno mešajući oko pola sata. Onda sam sačekala da se sos prohladi, stavila ga u frižider i sledećeg dana propasirala, stavila u šerpicu, dodala malo pasiranog paradajza i smeđeg šećera pa opet kuvala oko 30 minuta i sos je onda bio gotov (po ukusu još malo posolite).



Sos sam stavila u teglice pa u frižider, a možete i u čašice pa u friz i koristite po potrebi.
Napomena: Sos možete proglasiti gotovim i pre pasiranja i tada će biti još malo ljući i onako "rustičniji" po strukturi...

4 comments:

Unknown said...

Bas zanimljiv recept, privlaci me to kombinovanje sa vocem. Pretpostavljam da mogu da koristim i obican cili, ako ne nadjem ovaj iz recepta?

JA U KUHINJI... said...

Porodicne Gastronomije: Naravno da može :)

Bojana said...

Post izgleda... nemam pravi opis... SAVRSENO. Ka ovakvim fotografijama tezim :)

(sos ne bih da komentarisem, ali znam ko bi ga rado probao:D)

Branka - byB said...

Jako zanimljiv sos i voljela bih ga i sama probati ! I opet moram reći da su prezentacija i slike savršeni, sviđaju mi se "ljuta izdanja" :) koja si nam ovih dana pokazala.

Post a Comment