Pita od prosa sa tikvicama


Još jedna varijanta mog recepta za pitu od prosa, ovog puta pravila sam je u kalupima za mafine da bude praktičnija za služenje. 
Još zanimljivih recepata za slavu ili bilo koji drugi svečani trenutak možete naći u ovoj e-knjizi.

Knjiga je nastala u saradnji portala Najbolja mama na svetu i Doncafe-a a recepte za Vas su pripremile GagaMarijaAna i moja malenkost.


Potrebno je:
(za 12-15 parčeta oblika mafina ili za pleh 23x33cm)

2 srednje tikvice (300 g očišćene)
2 veze mladog luka
300 g prosa
400 ml vode
60 ml maslinovog ulja + za dinstanje luka
ravna kašičica morske soli
2-3 kašike susama


Način pripreme:
Tikvicama sam odstranila srednji deo sa semenkama i izrendala ih, posolila i ostavila da odstoje oko 30 minuta.
Mladi luk sam iseckala na kolutove (sa sve zelenim, dobro opranim, delom) i prodinstala na malo maslinovog ulja (dok nije postao slatkast).
Proso sam samlela u električnom mlinu (ili ako nađete koristite brašno od prosa).
U činiju sa tikvicama dodala sam dinstan luk, maslinovo ulje i vodu, dobro promešala pa dodala mleveni proso i sve dobro promešala.


Ako ćete raditi u kalupima za mafine predlažem da kalup bude silikonski (jer se onda ništa neće zalepiti) ili da koristite korpice. I znači smesu sam raspodelila u kalupe za mafine, od gore posula susam i malo krupne morske soli pa stavila u predhodno zagrejanu rernu na 220 stepeni i nekih 40-50 minuta (dok od gore fino nije porumenelo). Izvadila sam pitu iz kalupića na rešetku da se skroz ohladi i stavila u papirnate korpice pa servirala.


Ako ćete pitu peći u plehu onda pleh namažite maslinovim uljem i stavite u rernu zagrejanu na 220 stepeni pa kada se ulje zagreje (posle 5-10 minuta) sipajte pripremljenu smesu, malo poravnajte, pospite susamom od gore i malo krupnom morskom solju i pecite oko 50 minuta tj. dok fino ne porumeni od gore.
Izvadite pitu iz rerne, sačekajte da se dobro ohladi a onda secite i servirajte.


Dodatak: Umesto tikvica može se dodati i blitva ili spanać a mladi luk se može zameniti prazilukom ili crnim lukom. Te varijante imate ovde i ovde.

2 comments:

Petra Kranjica said...

Krasno izgledaju.Kako bi mi dobro sjela ova termosica za kavu.

prekratakdan said...

Uh, odlično mi je ovo!

Post a Comment