Chicken curry / Pileći kari


Inspiraciju da vam danas predstavim baš ovo jelo dali su mi Dubravka Janković i Cesar Bartolini (ljudi iz tima Gordon Ramsay-a). Naime na nedavno održanom Gastro Festu u okviru Balkan Chili festivala kuvali su nam ovo jelo (slike možete videti ovde)... 
Recept im je dala Indijka koja radi sa njima (ime nažalost nisam zapamtila)  i meni se jako dopao. A i Cesar i Dubravka su sve objašnjavali sa takvih žarom da ih je bilo milina slušati. Nije to bio samo puki recept, Cesar nam je objašnjavao kako u Indiji svaka porodica ima svoj recept za curry, svoju mešavinu začina za garam masala-u i kako je to strogo čuvana tajna svake porodice... 
Onda je pričao o tome da kad imamo vremena luk svakako trebamo dinstati na laganoj vatri što duže dok se gotovo skroz ne otopi i postane slatkast, pa kako paradajz isto tako treba krčkati što duže na laganoj vatri da ne bude kiseo tj. da pusti svoju slast...
Tačne količine začina koje su koristili u pripremi curry-ja opet nisam zapamtila ali sa njima se i ovako treba poigrati i naći neki svoj odnos po ukusu... 


Ali ono što ovom curry-ju daje specifičnost i više od začina je ljuta papričica koju sam koristila... Ako volite ljuto ovo je prava stvar. U prvi mah ne osetite uopšte ljutinu a onda krene da vas obuzima ta zaista jako specifična vrsta ljutine... ako imate mogućnost nabaviti neku od ovih papričica toplo vam preporučujem da je probate... ako ste istinski ljubitelj ljutog, naravno. (A ako ne volite ljuto samo izbacite ljutu papričicu iz recepta i sve je o.k. :))



Da, zaboravila sam da kažem da osim ljutina ove papričice imaju i jako specifične ukuse... neke čak i čokoladne, neke citrusne, voćne... Ja sam za marinadu uzela žutu škorpion papričicu ali mi taj miris nekako nije prijao pa sam posle u sosu koristila crvenu koja mi je po ukusu bolja... ali to je sve stvar ukusa.



Potrebno je:
(za 4 osobe)

800 g piletine seckane na kockice

za marinadu:
100 ml jogurta
2 cm korena svežeg đumbira
1 čen belog luka
1 kašičica mlevenog coriandera
1 kašičica mlevenog cumina
1 kašičica garam masala-e
1 kašičica curcume
par zrna cardamoma
pola kašičice ljute mlevene paprike
po ukusu sitno seckane yellow scorpion pepper (žute škorpion papričice)

za umak:
malo pročišćenog putera (ja sam koristila maslinovo ulje)
1 veća glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 kašičice paste od koncektrovanog paradajza
500 ml pasiranog paradajza
1 red scorpion pepper 
1 kašičica curcume
2 cm korena đumbira
morska so
sveže lišće korijandera (ja sam koristila peršun) za serviranje


Način pripreme:
Marinadu sam napravila tako što sam u jogurt stavila sve začine koji u nju idu a onda prelila preko mesa seckanog na kockice, sve dobro promešala, poklopila i stavila u frižider da se marinira preko noći.



U većem tiganju, na malo ulja, prodinstala sam crni luk sitno seckan a onda dodala i jedan čen belog luka a nešto kasnije i koncentrovani paradajz. Posle par minuta stalno mešanja (da ne zagori) dodala sam i pasirani paradajz, sve poklopila i na laganoj vatri krčkala dok se sos poprilično nije zgusnuo (kao što je to Cesar pokazivao na svom času)... Onda sam dodala mariniranu piletinu i nastavila sa krčkanjem, poklopljeno, jedno 20-ak minuta. Sledilo je dodavanje još malo curcume, ljute papričice jako sitno seckane i jako oprezno do željene ljutine, soli i "mrvice" šećera. Sve zajedno krčkala sam još 10-ak minuta a onda servirala sa kuvanim pirinčem i malo peršun lista od gore.


Originalno ide korijander i više nije nemoguće naći ga i kod nas ali mene taj ukus svežeg korijandera tako podseća kao da jedem neke bube tako da ga preskačem i koristim peršun.


Ostatak red scorpion papričice je svako sebi u tanjiru dozirao i svakako kraj sebe imajte nešto mlečno da gasite "vatru". 

Recept je objavljen u januarskom broju magazina MEZZE na str. 46-47.

Napomena: Šerpice sa fotografija su Metalac posuđe i možete ih potražiti u njihovoj on-line prodavnici ili nekom od mnogobrojnih prodajnih objekata...

6 comments:

Unknown said...

post ti je odličan, topao, ljudski,..ali, koliko sam puta gledala ili čitala recepte za curry ili sl a piletina se marinirala u jogurtu...to me tako odbijalo do sada..dok nisam ovo pročitala...mislim kako ću se i ja upustiti u ovu avanturu ali, morat ću sakriti marinadu od svojih :)

Laka kuharica said...

Odlično jelo koje vjerojatno neću raditi jer nemam za koga. Eventualno ako moj sin napravi za sebe. Ni ja, ni tata ne jedemo letjelice, a ja baš i nisam ljubiteljica curry-a iako mi začin kao takav krasno miriše.

Mimi said...

Sjajan post! Mogu misliti kako je ljuto. Luki se sigurno dopalo... :)

Branka - byB said...

Ovo je predobro, post, jelo , slike....., sve mi se jako sviđa i recept sam zabilježila, volim ovakva jela i doći će na red za isprobavanje !

Unknown said...

jedan od boljih curry-a koji sam napravila...fantasticno....hvala

JA U KUHINJI... said...

Hvala Bojana Soko, drago mi je da ti se svideo :)

Post a Comment