Junetina sa crvenim pivom i kestenom


Jeste da je malo teže oljuštiti kesten i da me to uvek odbija da ga više koristim, kad malo bolje razmislim, i nije tako komplikovano i vredi, zaista vredi.
Ovaj recept šaljem Naletu, sa blogom Coolinarija, u okviru ovomesečnog kruga igrice Ajme' koliko nas je, čija je tema kesten.

Potrebno je:
(za 4 osobe)

1 kg junećeg ribića
2 velike glavice crnog luka
400 ml crvenog piva
3-4 čena belog luka
1 kašičica tucane ljute paprike
1 kašika meda
morska so, biber
400 g kestena
1-2 kašike brašna
malo nerafinisanog, suncokretovog, ulja

za prilog:
krompir pire + vlašac


Način pripreme:
Meso sam isekla na šnicle (neke su se i raspale ali ništa važno), posolila, pobiberila i posula sa malo brašna sa svih strana.
U šerpicu sam stavila sitno seckan crni luk, posolila ga, prelila sa malo ulja i dinstala oko 20-30 minuta (poklopljeno) dok potpuno nije omekšao.


U tiganju sam na naglo ispržila meso sa obe strane (po minut) a zatim ga ubacila u luk... U tiganj sam stavila malo piva, "zgrebala" dno da pokupi sve ukuse pa presula u meso. Dodala sam tucanu papriku, piva da sve ogrezne i na laganoj vatri krčkala 1-2 sata tj. dok meso potpuno nije omekšalo. Po potrebi sam dolivala po malo piva.


U međuvremenu sam kestenje zasekla skroz u krug, stavila ih u šerpicu i kuvala 10-ak minuta a zatim oljuštila.
Kada je meso omekšalo dodala sam kestenje, sitno seckan beli luk, malo meda, soli, bibera i sve zajedno krčkala još nekih 10-ak minuta.


Pred služenje sam pobacala malo svežeg mladog luka preko a servirala sam uz klasičan pire kome sam dodala šaku-dve sitno seckanoh vlašca.


10 comments:

J e l e n a said...

Deluje famozno i više nego famozno. Da znaš da ribić nikada nisma koristila ovako kao ti u šniclama, već isključivo u supi. U ljanu mi je ribić na kajmaku ali nisam ga sekla. Pivo, vino, šta god od alkohola u jelu uvek sam za, više nego za alkohol u čaši.

Bite my cake said...

jako primamljivo, i sigurno superfino!

mignonne said...

Kod tebe se uvek nesto fino sprema, ovo tako dobro izgleda a gotovo osetim i kako mirise preko ekrana.:)))

Zorica Pavlovic said...

Volim ovakve ručkove, samo to crveno pivo nisam videla, da li ima razlike ako se stavi bilo koje pivo? Hvala ti puno na odgovoru.

JA U KUHINJI... said...

Hvala vam devojke :)

Jelena probaj ga i na ovaj način, ja ribić (seckan na kockice) često koristim za gulaš a sada sam ga isekla kao na šnicle ali opet se to kuvanjem raspadne ;)... ali baš bude fino i mekano...

Zorice možeš koristiti bilo koje pivo, ovo crveno je malo blaže a i meni se svidela boja ;) ali možeš i crno (mislim da bi bilo isto jako fino) a i svako drugo....

Marina said...

Ribic je sjajan za gulase i za svako lagano krckanje...divno deluje ovo crveno pivo sa kestenom...sve je onako malo slatkasto, jel' da?

Amaterka said...

Odličan ručak, sviđa mi se dodatak vlasca u pire :)

Zoka said...

Odličan ručak, ja bih momentalno tražila repete. :)

Nale Coolinarija said...

Ovo je bas dobar rucak, svidja mi se kombinacija, rado bih ovo probala:) Vlasac mi je kec na jedanaest, mnogo ga volim... Pravo osveženje u pireu. Bravo:)

Branka - byB said...

Ovo je izvrsno ! Dobro meso, pivo i kesten, pripremila si doslovno savršen ručak koji izgleda jako primamnjivo !

Post a Comment