Hrana za najmlađe: Palenta u dve varijante


Želja mi je da vam kroz recepte za najmlađe dam neki okvir šta bih mogli spremiti vašim najmlađim članovima porodice a da to možda do sada niste kao što su prosoamarantleblebija,... pa možda i palenta jer iako "uobičajena" namirnica nije dovoljno zastupljena u našoj ishrani a jako je zdrava i korisna...



Dajem vam recept za palentu u dve varijante... U prvoj je krcata povrćem i sadrži tikvicu i spanać (i ako izuzmemo malo jogurta kojim je prelivena je potpuno posna) a druga varijanta je sa mesnim ćufticama (obogaćenih jabukom) u laganom paradajz sosu (i malo je "jača" od prve i za već malo veću decu)... A možete i palentu iz prvog recepta spojiti sa ostalim iz drugog... 



I da, količine u receptima su za prosečnu četvoročlanu porodicu jer su jela lako prilagodljiva svima pa recimo ako detetu ne želite dodati puter i sir u palentu pred kraj kuvanja samo deo odvojte za dete a ostatak začinite po želji... ili kako već. Hoću da kažem da nije potrebno isključivo kuvati posebno za dete već uobičajen obrok prilagoditi i njegovim ukusima i potrebama...



PALENTA SA TIKVICAMA I SPANAĆEM

Potrebno je:
(kao prilog za 3-4 osobe)

200 ml palente
1 l vode
1 veća tikvica
100 g bebi spanaća
(himalajska) so
malo maslinovog ulja
2-3 kašike semena suncokreta
malo jogurta (opciono)



Način pripreme:
Na malo maslinovog ulja propržila sam rendanu tikvicu a kada je isparila tečnost dodala sam i krupno sečen spanać, posolila i još kratko sve zajedno prodinstala.
U šerpicu sam stavila vodu, malo soli i palentu pa stalno mešajući kuvala dok se smesa nije zgusnula. Pred kraj kuvanja dodala sam tikvice i spanać i eventualno malo maslinovog ulja i soli.
Poslužila sam posuto sa malo semenki suncokreta i jogurta.



Savet: Ako želite umesto maslinovog ulja možete staviti malo putera i pred kraj dodati malo topljivog sira ili parmezana. A ako ne želite da koristite ulje onda tikvice i spanać stavite u vodu i kuvajte par minuta a zatim dodajte palentu i kuvajte dok se ze zgusne i palenta omekša.



PALENTA SA MESNIM ĆUFTICAMA

Potrebno je:
(za 3-4 osobe)

za palentu:
200 ml palente
1 l vode
kockica putera
malo parmezana

za ćuftice:
600 g telećeg, mlevenog, mesa
1 jabuka
2 kašike ovsenih pahuljica (mlevenih)
(himalajska) so
1 čen belog luka (opciono)
500 g pasiranog paradajza
malo maslinovog ulja


Način pripreme:
U meso sam dodala sitno rendanu jabuku, so, ovsene pahuljice i beli luk pa sve dobro promešala i ostavila oko 30 minuta (u frižideru). Formirala sam kuglice i pržila ih u malo maslinovog ulja (u više tura) a onda dodala pasirani paradajz, malo soli (vratila ostatak ćuftica naravno) i dinstala oko 20-ak minuta.
Palentu sam napravila tako što sam u vodu stavila malo soli i palentu pa stalno mešajući kuvala dok se nije zgusnula. Dodala sam zatim malo putera i sira, poklopila i ostavila da odmori 5 minuta pa servirala sa pripremljenim ćufticama.



Savet: Ako ne želite da pečete ćuftice onda u šerpu prvo stavite paradajz sos pa kada provri dodajte ćuftice i kuvajte ih u sosu oko 30 minuta. Isto tako meso može biti i pileće ili ćureće, a i u palentu možete dodati i samo malo maslinovog ulja pred kraj kuvanja (umesto putera i sira), isto je super.


Napomena: Šerpice sa fotografija su Metalac posuđe i možete ih potražiti u njihovoj on-line prodavnici ili nekom od mnogobrojnih prodajnih objekata...

0 comments:

Post a Comment