Losos sa salsom od citrusa


I da započnemo ovu godinu nečim laganim a svečanim... 
Citrusi baš daju notu svežine i laganosti a losos...
Losos je riba za koju sam definitivno mislila da nije po mom ukusu jer par poslednjih puta uvek je bio suviše masan i težak... A onda smo kupili ove filete u IKEA-i, jeste radnja je za nameštaj i mnogo toga od kuhinjskih stvarčica imaju prelepo ali ovaj losos... Nemam reči... zaista prava stvar i jeste skuplji nego što se može naći po marketima ali vredi... zaista vredi...



Potrebno je:
(za 4 osobe)

4 fileta lososa od po 125 g
malo maslinovog ulja
malo pistaća
2 kašičice meda
2 čena belog luka
himalajska so, biber

 za salsu od citrusa:
1 crveni grejp
1 narandža
4-5 kumkvata
1 mladi luk
himalajska so, biber
malo maslinovog ulja


za salatu od kinoe:
200 ml kinoe
1 veza mladog luka
1 veza peršun lista
šaka oraha
šaka badema
sok jednog limuna
malo maslinovog ulja
himalajska so, biber


Način pripreme:
Priprema salate od kinoe: Kinou sam dobro isprala pa kuvala u 600 ml vode oko 15-ak minuta (na umerenoj vatri) dok nije upila svu tečnost i omekšala. Kada se prohladila dodala sam sitno seckan mladi luk i peršun list, posolila, pobiberila, prelila sa malo maslinovog ulja i stavila u frižider da se dobro ohladi. Zasebno sam, na krupno, isekla bademe i orahe i njih sam umešala neposredno pred serviranje.


Priprema salse od citrusa: Grejp i narandžu sam oljuštila i odvojila "pulpu" a sok iz ostatka dobro iscedila i sačuvala za sos za preliv. Znači u pulpu sam dodala na listiće seckan kumkvat, začinila sam solju, biberom, sa malo maslinovog ulja i sitno seckanog mladog luka.


Priprema lososa: Losos sam dobro obrisala, posolila neposredno pred pečenje i znači na malo maslinovog ulja pekla sam ribu po 2-3 minuta sa svake strane a onda je izvadila i u isto ulje stavila onaj preostali sok od citrusa, sitno seckan beli luk i med pa sve na jačoj vatri kuvala dok se nije pretvorilo u sirup (minut-dva).



Serviranje: Na tanjir za serviranje stavila sam salatu od kinoe, preko po filet lososa, sa strane salsu od cifrusa a preko ribe sam stavila malo pripremljenog sosa od soka citrusa i meda a od gore posula i sa malo sitno seckanih pistaća. Te sve servirala uz čašu belog vina.
Savet: A evo i slikovitog prikaza kako odvojiti pulpu iz citrusnog voća (koraci 3,4 i 5)...

1 comments:

Anonymous said...

Odlicno je ovo korak po korak! Plus bonus u vidu saveta! Inace, Ikea food market ima odlicnu ponudu. Njihov manastirski sir je sjajan, kaze veliki ljubitelj sireva, koji zivi u zemlji sa svetski poznatim sirevima. I jos neke vrste kiselkastih dzemova, dimljeni losos itd.

Post a Comment