Rebarca (a i biftek) sa sosom od brusnice


Rebarca su uvek u vrhu hrane koju volimo u svakoj prilici, ali je čuvamo za malo svečanije varijate, dobro i biftek je tu kada želimo brzo a eksta svečano :)
Sos od sveže brusnice nam je favorit ove sezone i osim sa camembert sirom pravila sam ga sa malim varijacijama na temu sa ovim rebarcima, biftekom a i svinjskim fileom... 
Danas vam dajem recept za varijatu sa rebarcima i biftekom... dok ću svinjski file "uglaviti" u neki drugi post...
I da svima koji slave poželim SREĆAN BOŽIĆ i sve najbolje, jer neće biti novog posta do tada...

REBARCA SA SOSOM OD BRUSNICE


Potrebno je:
(za 4 osobe)

1,5-2 kg svinjskih rebara (u komadu)

za marinadu:
1 kašika senfa
1 kašika meda
1 kašičica dimljene paprike
3-4 kašike maslinovog ulja

još za meso:
4-5 kašika aceto balsamico-a
himalajska so, biber
2 veće glavice crnog luka
par čena belog luka
4-5 šargarepe
300 g braon šampinjona


za krompir pire:
1 kg belog krompira
malo putera
oko 150 ml toplog mleka
himalajska so, biber

za sos od brusnica:
400 g sveže ili smrznute brusnice
3 kašike smeđeg šećera
4 kašike aceto balsamico-a
1 kašičica sveže majčine dušice
so, biber


Način pripreme:
Priprema mesa: Meso sam veče pre odvojila od eventualnih žilica i nečistoća, oprala, dobro prosušila pa premazala mešavinom začina za marinadu. Prekrila sam ga providnom folijom i stavila u frižider.
Sledećeg jutra u pleh sam stavila luk sečen na kolutove, sipala aceto balsamico, i preko stavila dobro nasoljeno meso iz marinade. Prekrila sam sve alu folijom i pekla na laganoj vatri (160 stepeni) oko 3-4 sata. S tim da sam posle 2 sata dodala šampinjone sečene na četvrtine i cele šargarepe te par čena belog luka.
Kada je meso potpuno omekšalo skinula sam foliju i zapekla ga na opciji grila par minuta.


Priprema sosa od brusnica: U šerpicu sam stavila brusnice (s tim da sam malo odvojila da stavim pred kraj da bi ostale cele), šećer, aceto balsamico, oko 50 ml proceđene moče od mesa (ostatak sam zamrzla za krompiriće iz recepta sa biftekom), majčinu dušicu, so, biber i na umerenoj vatri kuvala oko 15-ak minuta tj. dok nije isparila suvišna tečnost.
Krompir pire sam napravila na klasičan način.


Serviranje: Na tanjire za serviranje s jedne strane sam stavila krompir pire, sa druge meso, preko pirea sam stavila po šargarepu i malo šampinjona a na meso sam stavila sos od brusnice i posula sa malo sveže majčine dušice.

BIFTEK SA SOSOM OD BRUSNICE



Pošto je biftek sam po sebi jako kvalitetan komad mesa ponekad mi je prosto žao da ga stavljam u neke razne marinade i najradije ga čuvam samo prelivenog maslinovim uljem a posle umotam u slaninicu i pečem na naglo... A sos kao preliv je ono što mu da uvek nešto drugačije, ili jednostavno jaje na oko koje je potpuna klasika ali možda i neprevaziđena varijanta, kada se žumance onako fino preliva preko njega...



Potrebno je:
(za 4 osobe)

8 šnicli bifteka
100-150 g listića pancete
malo maslinovog ulja
himalajska so, biber

za krompiriće:
zamrznuta moča od pečenja rebarca (iz gornjeg recepta)
1 kg mladih krompirića
so

za prilog od paprike:
6 paprika (2 crvene, 2 žute i 2 zelene)
3-4 čena belog luka
kašika-dve kapra
malo maslinovog ulja
himalajska so, biber


za sos od brusnica:
400 g sveže ili smrznute brusnice
3 kašike smeđeg šećera
70 ml crvenog vina
1 kašičica sitno seckanog ruzmarina
so, biber



Način pripreme:
Priprema mesa: Meso sam isekla na deblje šnicle, prelila maslinovim uljem i držala u frižideru par dana. Kada sam rešila da ga pečem, obmotala sam ga slaninicom, vezala kanapom i ostavila pola sata napolju a onda pekla po 3 minuta sa svake strane (za medium well), posolila, ostavila da odmori 5 minuta, skinula kanap i serivrala.
Priprema sosa od brusnica: U šerpicu sam stavila brusnice (s tim da sam malo odvojila da stavim pred kraj da bi ostale cele), šećer, crveno vino, ruzmarin, so, biber i na umerenoj vatri kuvala oko 15-ak minuta tj. dok nije postalo sirupasto.
Priprema krompirića: Krompir sam kuvala u ključaloj, slanoj, vodi 20-ak minuta a onda procedila, stavila u moču i pekla u rerni 40 minuta na 240 stepeni. (ako nemate moču stavite dobar komad putera)
Paralelno sam papriku isekla na štapiće, prelila sa malo maslinovog ulja, ubacvila po koji čen belog luka i pekla pored krompira (u zasebnoj posudi). 
S vreme  na vreme mešala sam i krompir i papriku. 
Kada je paprika bila gotova dodala sam i kapar i još malo začinila.
Serviranje: I znači kada je prilog bio skoro gotov ispekla sam meso a zatim sve lepo servirala s tim da sam biftek stavila na prepečen tost i prelila sosom od brusnice.


2 comments:

MessyDesk said...

Samo da proverim da li sam dobro razumela, biftek solite posle pečenja?

JA U KUHINJI... said...

MessyDesk: Da, da biftek uvek solim na kraju, pred samo služenje...

Post a Comment