Prevrnuti kolačići sa ananasom / Mini Pineapple Upside-Down Cakes


...Ima dana koji više nego drugi podsećaju na prolaznost... vremena, nas, svega... 
Neki osećaji su mi baš zacementirani u sećanju, neke misli... Doveli smo slatkicu prvi put u školu na ona testiranja pred prvi razred... I pored nas su prolazili "džinovi" od osmakinja... Pitala sam se kada i kako će izgledati kada ona bude tolika... Bila mi je to neka daleka budućnost koju ne mogu ni zamisliti... A evo sada, devet godina kasnije i sinkić završava sa osnovnom školom, izrastao je u "džina" prema kome sam ja "patuljak"... I jureći za svakodnevnim problemima, pokušavajući da "preživim dan" godine su prozujale, ja duboko u sebi ostala ista (spolja naravno ne) a samo po njima vidim koliko je u stvari prošlo, koliko vreme gazi i koliko mi je malo još ostalo...


Potrebno je:
(za 6-7 kalupa prečnika 9 cm)

za testo:
100 g putera
100 g smeđeg šećera
1 burbon vanilin šećer
2 jaja
100 ml mleka
200 g brašna
50 g mlevenih, pečenih, lešnika
pola kesice praška za pecivo
na vrh noža sode bikarbone
prstohvat soli

i još:
6-7 kolutova ananasa (iz konzerve)
3-4 kašike šećera+2 kašike tečnosti u kojoj je ananas
karamel sos
malo seckanih lešnika
malo listića mente


Način pripreme:
U činiji za mešanje žicom za mućenje umutila sam omekšali puter, dodala sam zatim šećer i vanilu a nešto kasnije i jedno po jedno jaje te mleko.
Posebno sam pomešala brašno, lešnike, so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu pa suve sastojke dodala u vlažne i sve kratko promešala.


Kalupe sam namazala puterom, a onda u šerpici napravila karamel od 3-4 lašike šećera i 2 kašike tečnosti od ananasa.
Po malo karamela sam sipala u svaku posudicu a onda stavila kolut ananasa i pripremljeno testo.


Kalupe sam stavila u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pekla oko 30-35 minuta tj. dok čačkalica koju sam probola kroz sredinu nije izašla suva.
Odmah sam okrenula kalupiće na tacnu i ostavila kolačiće da se prohlade na sobnu temperatiru a onda ih stavila u frižider da se potpuno ohlade.



Servirala sam sa karamel sosom (koji sam ovog puta napravila bez soli ali uz dodatak malo ekstrakta ruma) i posula dodatno sa malo lešnika i ukrasila listićem mente.

1 comments:

Anonymous said...

Kakav predivan uvod! I kako vreme brzo prolazi, zar ne? Moja beba vec ide u skolu, pre nego sto se okrenem vec veliki decko... Uzivaj u zivotu sa njima, ono 'koliko mi je malo ostalo' je samo momenat slabosti...
Predivna ideja za ove mini tortice, bas sjajno!

Post a Comment