Čokoladni rolat sa Voćna Dolina breskva i jabuka / Swiss Roll

Čokoladni rolat

Tako mekan, aromatičan i dekorativan rolat. Kombinacija čokolade, mascarpone sira i voćne note breskve čini ovaj rolat zaista posebnim i savršenim za predstojeće praznike.

Čokoladni rolat
Čokoladni rolat
Čokoladni rolat

Fil je jako aromatičan zahvaljujući Fruvitinoj Voćna Dolina breskva i jabuka koja daje glavnu voćnu notu i super se upotpunjuje sa svim ostalim sastojcima.

Čokoladni rolat

Inače Fruvitina Voćna Dolina nastala je u srcu najpoznatijeg voćarskog kraja u Srbiji, okružen osunčanim padinama i nepreglednim voćnjacima. Zato Fruvitina Voćna Dolina ima samo ukuse od domaćeg voća, a odnos cene i kvaliteta je čini idealnim izborom za vašu porodicu.


Potrebno je:
(za pleh 29x40cm)

za koru:
5 jaja
100 g šećera
70 g brašna
20 g kakao praha
pola kesice praška za pecivo

Čokoladni rolat

za fil:
1 kesica pudinga od slatke pavlake ili vanile
50 g smeđeg šećera
ekstrakt vanile
200 g mascarpone sira

i još:
šlag
čoko jaja

Čokoladni rolat

Način pripreme:
Priprema fila: U šerpicu sam sipala Fruvitinu Voćna Dolina breskvu sa jabukom, dodala smeđi šećer, puding i ekstrakt vanile. Sve sam dobro promešala pa kuvala dok se nije zgusnulo a zatim preručila u činiju, stavila od gore providnu foliju (zalepljenu za puding da se ne napravi korica) i ostavila da se potpuno ohladi.
U međuvremenu sam napravila koru a onda pred mazanje u hladan puding dodala maskarpone sir i sve dobro promešala.

Čokoladni rolat

Priprema kore: Odvojila sam belanca od žumanca. Belanca sam dobro umutila u čvrst šne (mikserom) pa dodala šećer i nastavila sa mučenjem a zatim i jedno po jedno žumance.
U sito sam stavila brašno, kakao i prašak za pecivo pa dodala umučenim jajima i ručno sve sjedinila.
Smesu sam sipala u pleh obložen papirom za pečenje, poravnala i pekla u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 15-18 minuta tj. dok rolat blago nije porumeneo.

Čokoladni rolat

Pripremila sam jednu mokru krpu i sad kada sam izvadila pleh iz rerne prekrila sam ga mokrom krpom, okrenula pleh sa sve korom, odvojila pleh, skinula papir za pečenje sa kore, umotala koru sa sve vlažnom krpom i ostavila tako oko pola sata da se kora ohladi. (Ovaj deo je ključan kod rolata, da vrelu koru umotate u vlažnu krpu i tako ostavite da se kora ohladi).

Čokoladni rolatČokoladni rolat
Čokoladni rolatČokoladni rolat

Prohlađenu koru sam pažljivo odmotala, namazala filom i umotala, umotala zatim ceo rolat u providnu foliju i stavila u frižider da se dobro ohladi, najbolje preko noći.

Čokoladni rolat

Pred serviranje odsekla sam krajeve rolata, ukrasila sa malo ulupane slatke pavlake, čokoladnim jajima, mentom i cvetićima a bi već prema želji i ukusu.
Rolat sa poslužila uz čašu Fruvitine Voćne Doline. Prijatno!

Čokoladni rolat

2 comments:

Maja said...

Danas sam ga pravila. Priprema je laka. Pekla sam u plehu 40x30. Možda sam trebala da ga umotam sa kraće strane. A ukus je win-win i za ljubitelje čokolade i za ljubitelje voćnih kolača.

JA U KUHINJI... said...

Super Majo, drago mi je da ti se svideo 🤗❤️

Post a Comment