Uskršnji mafini sa šargarepom / Carrot Cake Cupcakes

Uskršnji mafini sa šargarepom

Ima još vremena do Uskrsa ali meni tako brzo prolazi vreme da se ne mogu opasuljiti da je već april... Mislim i oko godina malo bagujem a ne meseca tako da sa te strane gledanja, Uskrs samo što nije 😇...

Uskršnji mafini sa šargarepom

A ovaj recept za mafine sa šargarepom je super jadnostavan a tako nekako prazničan i efektan. I sad oblik mafina nije obavezan (mada je zgodan za posluženje), možete peći testo i u kalupu za hleb (da bude nešto ovako) ili u okruglom kalupu (prečnika 21 cm) za torte pa da bude kao tortica... vaša je volja... U svakom slučaju premažite pripremljenim kremom od gore i ukrasite ovako nekom prikladnom dekoracijom. Ove čokoladne zeke možete naći u Lidlu, ali ponuda je kratkotrajna pa požurite 😇

Uskršnji mafini sa šargarepom

Potrebno je:
(za 17 mafina)

za mafine:
200 g mekog brašna tip 500
50 spelt, integralnog, brašna
pola kesice praška za pecivo
na vrh noža sode bikarbone
prstohvat (himalajske) soli
malo korice narandže
1 kašičica cimeta
1/4 kašičice đumbira
1/4 kašičice muskatnog oraha
150 g rendane šargarepe
150 g putera
70 g šećera
70 g smeđeg šećera
ekstrakt vanile
2 jaja
220 ml jogurta
100 g seckane čokolade

Uskršnji mafini sa šargarepom

za krem:
250 g mascarpone sira
150 ml slatke pavlake
2 kašike šećera u prahu

Uskršnji mafini sa šargarepom

Način pripreme:
U jednoj činiji sam pomešala obe vrste brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i začine a u drugoj žicom za mešanje umutila jaja sa obe vrste šećera, pa zatim dodala ekstrakt vanile a nešto kasnije i jogurt, omekšali puter te rendanu šargarepu. 
Lagano sam onda u tečne sastojke dodala suve i mešala tek da se sve promeša, dodala seckanu čokoladu i još vrlo kratko mešala.

Uskršnji mafini sa šargarepom

U kalup za mafine stavila sam korpice a onda, najbolje, kašikom za sladoled stavljala testo u korpice i pekla na 200 stepeni oko 18 minuta.
Kada su mafini bili gotovi izvadila sam ih iz pleha na rešetku da se potpuno ohlade a zatim ih ukrasila pripremljenim kremom.

Uskršnji mafini sa šargarepom

Krem sam napravila tako što sam mikserom umutila mascarpone sa prah šererom a zatim dodala čvrsto ulupanu slatku pavlaku. Smesu sam stavila u špric i ukrasila mafine. Dodatno sam od gore stavila čokoladne zeke i čokoladna jaja da simbolika Uskrsa bude potpuna .

Uskršnji mafini sa šargarepomUskršnji mafini sa šargarepomUskršnji mafini sa šargarepomUskršnji mafini sa šargarepom

0 comments:

Post a Comment