Mimoza salata / Mimosa Salad

Mimoza salata

Mimoza salata je klasik mnogih svečanih trpeza, rođendana, žurki i krajnje je vreme da se recept nađe na blogu. 
S obzirom da se približava vreme Uskrsa, "ušuškala" sam je u svečano ruho tog tipa pa sam je poslužila sa punjenim jajima, pecivom u obliku zeka i mafinima sa šargarepom (čiji vas recept čeka u predhodnom postu).
Svakako ako imate višak kuvanih jaja ovaj recept je dobra prilika da ih iskoristite 😇

Mimoza salata
Mimoza salata

Post je nastao u saradnji sa Voćna Dolina sokovima nastalim u srcu najpoznatijeg voćarskog kraja u Srbiji, okružen osunčanim padinama i nepreglednim voćnjacima. Zato Voćna Dolina ima samo ukuse od domaćeg voća, a odnos cene i kvaliteta je čini idealnim izborom za vašu porodicu.
Kada trpezu krasi Voćna Dolina, onda je slavlje prava milina...

Mimoza salata

Potrebno je:

za mimoza salatu:
4 krompira srednje veličine (oko 500-600 g)
400 g pavlake ili milerama
300 g kuvane šunke
300 g trapista
4 jaja
200 g majoneza
malo listića mirođije za dekoraciju

Mimoza salata

za punjena jaja
6 jaja
1 avokado
sok pola limuna
so, biber
malo tucane paprike
francusti peršun
par listova pršute

Mimoza salata

za zeke od testa:
žumance za premazivanje
susam za posipanje
crni susam za posipanje
karanfilić za oči

Mimoza salata

Način pripreme:
Priprema mimoza salate: Krompir sam skuvala sa sve korom, dobro ohladila pa oljuštila i narendala na krupno te posolila i pobiberila.
Jaja sam stavila u hladnu vodu, koju sam posolila pa kuvala 10 minuta od kako je provrila. Jaja sam zatim prebacila u ledenu vodu da se skroz ohlade a onda ih izlupala i u vodi oljuštila (ide lakše). A zatim odvojila 2 žumanca a ostatak izrendala na sitno rende.

Mimoza salata

Šunku sam izrendala na krupno a trapist 2/3 na krupno a 1/3 na sitno rende.
I sledilo je samo slaganje salate a ono ide na sledeći način: Na dno sam stavila polovinu krompira, zatim stavila sloj pavlake pa polovinu šunke pa sloj majoneza za polovinu krupno rendanog trapista, polovinu jaja, sloj pavlake pa sve ponovila, ostatak krompira, sloj pavlake, ostatak šunke, sloj majoneza, ostatak krupno rendanog trapista, ostatak jaja i od gore stavila malo deblji sloj pavlake a onda celu salatu ukrasila.

Mimoza salata

Naime izgnječila sam odvojena žumanca, u činiju na dno stavila sitno rendan trapist, onda stavila mirođiju kao drvo i žumanca kao procvetalo cveće mimoze.
Salaticu sam dobro ohladila a zatim servirala.

Mimoza salata

Priprema punjenih jaja: Jaja sam skuvala isto kao za salatu i znači oljuštena jaja sam isekla na pola, izvadila žumanca, pomešala ih sa avokadom, soli, biberom i limunom pa stavila u špric kesu i smesom napunila belanca. Ukrasila sam sa malo francuskog peršuna, tucane paprike i pršute.

Mimoza salata

Priprema peciva u obliku zeka: Uzimala sam kuglicu po kuglicu testa i sad u prvom slučaju tanjila sam testo u "glistu" dužine oko 30 cm a onda duplo zamotala i ređala u pleh na papir za pečenje. Uzimala sam i po malu kuglicu testa kao rep i stavljala kao na slikama. Premazivala sam testo žumancetom da se sve lepo spoji a "rep" posula i susamom.

Mimoza salata

Drugi tip zeke sam napravila od tri kuglice testa gde sam najmanju kuglicu zasekla na pola da dobijem kao uši, kuglice testa sam isto spajama žumancetom i u ovom slučaju karanfiliće stavila kao oči a mešavinu susama i crnog susama posula na "telo" zeka.

Mimoza salata

Pecivo sam pekla 10-15 minuta (tj. dok nije porumenelo) u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
I znači kasnije sam sve zajedno servirala uz Voćna Dolina sok od breskve, jagode i kruške 👌

Mimoza salataMimoza salata
Mimoza salataMimoza salata

0 comments:

Post a Comment