Plazma rolat sa kafom / Coffee Roll Cake (video recept)

Plazma rolat sa kafom

Dugo sam se plašila pripreme rolata jer mi je delovalo komplikovano, te kora može da mi pukne te ovo te ono... Međutim kada sam nedavno pravila slani rolat sa spanaćem shvatila sam da je strah bio potpuno neopravdan i listajući Plazmastičarnicu 3. (u potrazi za slatkišem koji će krasiti našu Uskršnju trpezu) naletela sam na ovaj plazma rolat sa kafom i "odvažila" se da ga napravim.

Plazma rolat sa kafom
Plazma rolat sa kafom
Plazma rolat sa kafom

Priprema je i više nego jednostavna, u suštini ne zahteva mnogo vremena a dobijete lep, ukusan i efektan slatkiš na trpezi tako da imate moju toplu preporuku da ga napravite...

Plazma rolat sa kafom

Rolat sam pravila dva puta i ono što sam drugi put izmenija je da sam smanjila količinu šećera u kori (mera u zagradi) i povećala količinu mascarpone sira (isto mera u zagradi), sve ostalo je po receptu s tim da kada mutite koru možda je lakše odvojiti belanca i žumanca i zasebno umutiti pa spojiti jer mislim da će se na taj način brze dobiti vazdušasta struktura nego ako odmah mutite cela jaja... ali to je sad već stvar vašeg izbora...
Svakako probajte i javite utiske...


Potrebno je:
(za pleh 29x40cm)

za koru:
6 jaja
150 g (100 g) šećera 
2 supene kašike instant kafe

Plazma rolat sa kafom

za fil:
150 g (250 g) mascarpone sira
100 g rikota sira
1 kašičica ekstrakta vanile
50 g šećera u prahu

Plazma rolat sa kafom

za dekoraciju:
kakao prah
ulupana slatka pavlaka
Mini Mini Plazma
menta

Plazma rolat sa kafom

Način pripreme:
Priprema kore: U činiju za mućenje stavila sam jaja i mutila mikserom par minuta, dodala zatim kafu a malo kasnije i šećer i sve zajedno mutila dok se smesa nije utrostručila.

Plazma rolat sa kafom

Zatim sam ručno dodala Mlevenu Plazmu i smesu sipala u pleh obložen papirom za pečenje. Smesu sam poravnala i pekla u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 15-18 minuta tj. dok rolat blago nije porumeneo.

Plazma rolat sa kafom
Plazma rolat sa kafom

Pripremila sam jednu mokru krpu i sad kada sam izvadila pleh iz rerne prekrila sam ga mokrom krpom, okrenula pleh sa sve korom, odvojila pleh, skinula papir za pečenje sa kore, umotala koru sa sve vlažnom krpom i ostavila tako oko pola sata da se kora ohladi. (Ovaj deo je ključan kod rolata, da vrelu koru umotate u vlažnu krpu i tako ostavite da se kora ohladi).

Plazma rolat sa kafom

Priprema fila: U međuvremenu sam napravila fil tj. mikserom pomešala maskarpone, rikotu, vanilu i prah šećer.
Prohlađenu koru sam pažljivo odmotala, namazala filom i umotala, umotala zatim ceo rolat u providnu foliju i stavila u frižider da se dobro ohladi.

Plazma rolat sa kafom

Pred serviranje odsekla sam krajeve rolata, ceo posula kakao prahom i ukrasila sa malo ulupane slatke pavlake, mini Plazmom i listićima mente.

Plazma rolat sa kafom

0 comments:

Post a Comment