Punjeno, pečeno, pile

Punjeno pečeno pile

Volim piletinu jer uz dodatak raznih začina svaki put mogu dobiti nešto sasvim novo... Tako sam ovog puta "običnom pečenom piletu" dala novu dimenziju i "obukla ga u svečano ruho"... Jako fino i aromatično a ništa komplikovano...

Punjeno pečeno pile

I mislim da je ovo najbolje spremljeno pile do sada... Ne znam da li mi je bolje samo pile ili pire od batata koji se krčkao u moči od piletine ili punjenje obogaćeno lisičarkama i sušenim paradajzom... Ma... zaista tako slojevito, aromatično i mnogo više od klasičnog pečenog pileta.

Punjeno pečeno pile

A inače caka da vam pile svaki put bude sočno je ili da ga preko noći držite u slanom rastvoru ili da ga pečete malo duže ali na nižoj temperaturi... meso se prosto topi... Ja sam ga ovog puta pekla na nižoj temperaturi i bilo je zaista savršeno...

Punjeno pečeno pile

I naravno da je pile Bačko pile Perutnine Ptuj... Pile koje je veće u odnosu na standardno (preko 2kg) i pogodno je za veća okupljanja. Idealno za nedeljni porodični ručak ili organizovana druženja. Inspirativno i pravo vojvođansko pile (proizvedeno u Srbiji, u srcu vojvođanske ravnice)...

Post je nastao u saradnji sa Perutnina Ptuj.

Punjeno pečeno pile
Punjeno pečeno pile
Punjeno pečeno pile

Napomena: Kratak video pripreme imate sačuvan u highlight na instagramu, na ovom linku (ali mislim da radi samo sa telefona) 😇

Potrebno je:

1 Bačko pile (2,2 kg)
50 g putera
2 kašičice miksa začina
1 kašičica himalajske soli
2 kašičice sirupa od nara

za punjenje:
1 glavica crnog luka
250 g lisičarki (ili nekih drugih gljiva)
50 g sušenog paradajza
150 ml pirinča
70 ml šampanjca (ili belog vina, pileće supe, povrtne supe, vode)
oko 200 ml vode
himalajska so, biber
1 kašičica miksa začina
kockica putera

Punjeno pečeno pile

za prilog:
1 kg batata
1 glavica belog luka
30 g putera

i još po želji za dekoraciju:
malo svežeg ruzmarina
rukola
kumkvat
nar

Punjeno pečeno pile

Način pripreme:
Pile sam veče pre natrljala solju i otklopljeno stavila u frižider.
Priprema nadeva: Na malo putera propržila sam sitno seckan luk a zatim dodala lisičarke i dinstala 10-ak minuta pa dodala i suvi paradajz i još kratko sve prodinstala. Izvadila sam povrće iz tiganja, stavila opet malo putera i pirinač pa ga na jačoj vatri pržila par minuta, često mešajući, dok nije "pobeleo". Vratila sam zatim povrće, dodala malo šampanjca (ili belog vina) i dinstala dok nije ispario a onda nalila vodom i na laganoj vatri kuvala dok pirinač nije bio 2/3 kuvan. Začinila sam miksom začina, solju i biberom te ostavila da se malo prohladi.

Punjeno pečeno pile

Pile sam napunila pripremljenim nadevom i vezala ga kanapom.
Na dno pekača stavila sam malo putera, krupnije sečen, oljušten, batat, par čenova belog luka (oljuštenih), na to stavila pripremljeno pile i premazala ga mešavinom otopljenog putera, sirupa od nara i začina.

Punjeno pečeno pile

Pekač sam poklopila i stavila u rernu zagrejanu na 220 stepeni na 30 minuta a posle tog vremena smanjila sam jačinu na 160 stepeni i pekla 2 sata a zatim otklopila, pojačala na 180 stepeni i pekla narednih 20-ak minuta tj. pile od gore fino nije porumenelo. (S vremena na vreme pile sam prelivala močom).

Punjeno pečeno pile

Kada je pile bilo gotovo izvadila sam ga na tanjir za posluživanje, skinula kanap i ostavila 15-ak minuta da odmori pre sečenja.
Iz pekača sam odvojila moču, izgnječila batat u pire i sipala ga u zasebnu posudicu za serviranje.

Punjeno pečeno pilePunjeno pečeno pile
Punjeno pečeno pilePunjeno pečeno pile

I znači pečeno pile sam servirala na pireu od batata uz punjenje od lisičarki a pride sam prodistala malo mixa graška, kukuruza i šargarepe pa sam i to stavila kao prilog a sve prelivala močom od pileta.
Ako vam ostane viška moče iskoristite je pri nekog sledećem pečenju krompira... savršena je...
Savet: Što se miksa začina koji koristim tiče u teglicu stavim jednake količine granula belog i crnog luka, majorana, bosiljka i origana, malo bibera, sve dobro promešam i to je to.
Napomena: Sirup od nara nije obavezan ako ga nemate a petljancija vam je da ga pravite ali da neku finu aromu a i ovako je super kao dodatak prelivima za salatu, raznim marinadama mesa pa je svakako zgodno imati ga u frižideru 😇.

Punjeno pečeno pile

0 comments:

Post a Comment