Piletina ala giros / Chicken Gyros

Piletina ala giros

Sasvim slučajno, kad malo bolje razmislim, u našoj kuhinji je najzastupljenije pileće meso... Nije da ne jedemo i druga ali ono... Piletina se brzo sprema a svaki put uspem da napravim nešto novo i drugačije tako da nam nikad ne dosadi... Uz to lako je svarljiva, sa optimalnim sadržajem belančevinama a siromašna mastima tako da je i sa te strane pogodna za češću konzumaciju u odnosu na druge vrste mesa.

Piletina ala giros

Ako bih pitala slatkicu da mi kaže njen omiljen način pripreme piletine onda je to piletina ala giros tj. pileće belo meso marinirano u mixu začina a onda pečeno u livenom tiganju sa dodatkom putera i belog luka... Kada se meso spolja ispeče onda ga isečem (kontra niti) na trakice i opet i tako u trakicama zapečem... Za pripremu treba 10-15 minuta a super je.

Piletina ala giros

Do sada sam tako pripremala samo pileći file jer me mrzi da se petljam sa batkom i karabatkom u smislu da odvajam meso od koske, kožure... ali Perutnina Ptuj ima već očišćene karabatkove tako da sam ovog puta koristila i to i možda mi je još i finije... Kada je prilog u pitanju on varira ali u principu što više različitih dodataka ima to bolje 🙈 
Svakako probajte i javite utiske...

Piletina ala giros

Post je nastao u saradnji sa Perutnina Ptuj
Zapratite ih na instagramu @perutninaptuj_srbija i učestvujte u nagradnoj igri koja je u toku!

Napomena: Kratak video pripreme imate sačuvan u highlight na instagramu, na ovom linku (ali mislim da radi samo sa telefona) 😇

Piletina ala giros

Potrebno je:


za miks začina:
1 kašičica granula belog luka
1 kašičica granula crnog luka
1 kašičica suvog origana
1 kašičica suvog bosiljka
1 kašičica suvog majorana
1/2 kašičica suve majčine dušice
1/2 kašičice bibera
1 kašičica dimljene paprike (za deo mesa)

Piletina ala giros

i još:
400 g kuvanog kukuruza
1 glavica crvenog luka
3 paprike (po jedna žuta, zelena i crvena)
1 avokado
limeta
feta sir
mileram
rukola
integralne tortilje

Piletina ala giros

Način pripreme:
Prvo sam u teglici napravila miks začina tj. sve začine stavila u teglicu i promešala (osim dimljene paprike).
U pileći file stavila sam kašičicu miksa začina i malo maslinovog ulja a u karabatkove sam pored miksa začina i maslinovog ulja dodala i kašičicu dimljene paprike. Meso sam onda stavila u frižider na sat-dva a može i preko noći da se marinira.

Piletina ala giros

Prilog od kukuruza sam napravila tako što sam sitno iseckala crveni luk, posolila ga i prelila maslinovim uljem pa ostavila 15-ak minuta da odstoji a onda dodala kukuruz i malo miksa začina. Sve sam dobro promešala i držala u frižideru do serviranja.

Piletina ala giros

Preliv od milerama sam napravila tako što sam u mileram dodala malo miksa začina, soli, maslinovog ulja i soka limete, sve dobro promešala i takođe držala u frižideru do serviranja.
Paprike sam isekla na trakice... I onda krenula sa pečenjem...

Piletina ala giros

U livenom tiganju prvo sam ispekla tortilje i stavljala ih u plastičnu kesu pa poklopila krpom (da zadrže toplotu i savitljivost), zatim sam u tiganj dodala malo maslinovog ulja i stavila papriku te beli luk i malo miksa začina, soli te pržila na jačoj vatri oko 5 minuta (često mešajući)... paprika donekle treba da ostane hrskava a da tu i tamo porumeni.

Piletina ala giros

Izvadila sam papriku na tanjir, a u tiganj dodala kockicu putera i stavila karabatkove da se prže (dodala sam i malo belog luka). Pržila sam ih po par minuta sa svake strane tj. dok nisu fino porumeneli a onda sam ih izvadila na toplo a u tiganj stavila belo meso. Belo meso sam pržila dok nije porumenelo sa obe strane a zatim isekla na trakice (kontra nitima), dodala kockicu putera, belog luka i nastavila sa prženjem dok tečnost nije isparila a meso se fino zapeklo.
I ostalo je samo serviranje koje je poprilično proizvoljno ali recimo evo dve varijante...

Piletina ala giros

U prvom slučaju na tortilju sam stavila malo rukole, pečenu papriku, pripremljeno meso (karabatak sam isto isekla na trakice pre serviranja), par listića avokada i pripremljen sos od milerama. U drugom slučaju na tortilju i rukolu stavila sam prilog od kukuruza, meso, listiće avokada i kockice feta sira... A možete i sve od priloga, po malo, da stavite u jednu tortilju 🙈.

Piletina ala girosPiletina ala giros
Piletina ala girosPiletina ala giros

0 comments:

Post a Comment