Domaći spelt krekeri sa semenkicama / Spelt Crackers

Domaći spelt krekeri sa semenkicama

Ovo je jedan od onih recepata koji uvek trebate imati tj. ovi krekeri su jedna od onih grickalica koje uvek trebate imati u kući 😇... 
Domaći krekeri su mnogo zdraviji od kupovnih jer tačno znate šta ste u njih stavili, a i u neku osnovu svaki put možete dodati drugačiji mix semenkica i svaki put dobiti nešto drugačiju ali svakako zdravu i zasitnu grickalicu.
Krekere možete jesti same u šetnji, na poslu, super idu uz hummus ili neki drugi dip, a mogu biti i zamena za hleb... Ma super su zaista... fini, hrskavi a nije ih uopšte teško napraviti. Probajte i javite utiske...

Napomena: Kratak video pripreme imate sačuvan u highlight na instagramu, na ovom linku (ali mislim da radi samo sa telefona) 😇

Domaći spelt krekeri sa semenkicama

Potrebno je za krekere:
(za 4 pleha od rerne)

2 kašike (30 g) mlevenih semenki suncokreta
2 kašike (30 g) mlevene golice (semenke bundeve)
2 kašike (20 g ) mlevenog susama
2 kašike (20 g) crnog susama
200 g integralnog, spelt, brašna
200 g mekog brašna
na vrh noža sode bikarbone
malo himalajske soli
100 ml maslinovog ulja
150 ml hladne vode

Domaći spelt krekeri sa semenkicama

Način pripreme:
Prvo sam u električnom mlinu samlela semenke golice, suncokreta i susama a onda u činiju za mešanje stavila sve suve sastojke, dobro ih promešala pa dodala maslinovo ulje i vodu i opet sve promešala prvo viljuškom a zatim i zamesila kompaktnu smesu rukama. Ako vam je smesa suviše gusta dodajte još malo vode a ako je retka dodajte malo mekog brašna (količinu ne mogu baš tačno reći jer svako integralno brašno upija različitu količinu tečnosti.

Domaći spelt krekeri sa semenkicama

Kada sam zamesila testo prekrila sam ga providnom folijom i ostavila pola sata da odmori a onda uzimala deo po deo testa (testo sam podelila na 4 dela), tanjila ga na listu papira za pečenje što sam više mogla, zatim testo sa sve papirom prebacila na pleh pa premazala maslinovim uljem, posula sa malo himalajske soli, izbockala viljuškom (da se ne naduva) i isekla na kvadratiće, nisam ih razdvajala ni ništa, samo isekla i tako pleh stavila u rernu da se peče 12 minuta na 220 stepeni s tim da sam posle 7-8 minuta proverila da se krajevi nisu već ispekli jer su malo tanji, ako jesu njih sam izvadila a ostatak testa sad razdvojila jer se maltene krekeri sami razdvajaju i nastavila taj sredinji deo da pečem još koji minut.

Domaći spelt krekeri sa semenkicama

Vadila sam zatim krekere u limenu kutiju, uzimala taj isti papir za pečenje i celu proceduru ponovila i sa ostalim delovima testa. Ja sam u startu testo podelila na 4 dela pa sam znači sve ponovila 4 puta.
Ako hoćete da budete brži uzmite dva pleha i dva lista papira pa dok se jedna tura peče vi pripremajte sledeću... Tako će ići još brže.

Domaći spelt krekeri sa semenkicama

Napomena: Jako je bitno da testo rastanjite što više jer oni će malo i narasti tokom pečenja pa ako su deblji možda neće biti tako hrskavi i trebaće im više od 12 minuta da se ispeku.

Domaći spelt krekeri sa semenkicamaDomaći spelt krekeri sa semenkicama
Domaći spelt krekeri sa semenkicamaDomaći spelt krekeri sa semenkicama

0 comments:

Post a Comment