Brokoli potaž sa rovitim jajima / Broccoli Soup With Soft-Boiled Egg

Brokoli potaž sa rovitim jajima

Obrok zasnovan samo na čorbici često je na našem meniju... za supruga i mene, deca uvek imaju nešto drugo ili neki dodatak ili... ali nama... nekako je to sasvim dovoljno.

Brokoli potaž sa rovitim jajima

Ovog puta potaž ili gusta čorbica od brokolija uz dodatak spanaća, malo slaninice i rovitih jaja je i više nego dovoljno da zadovolji i dušu i telo... i prija u ovim hladnjikavim danima...
Potaž je lako prilagodljiv i posnoj varijanti ako izbacite slaninicu, umesto pavlake koristite kokosovo mleko a "dekoraciju" zamenite sa recimo malo grilovanog brokolija i krutonima od integralnog hleba.
Probajte i javite utiske...

Napomena: Kratak video pripreme imate sačuvan u highlight na instagramu, na ovom linku (ali mislim da radi samo sa telefona) 😇

Brokoli potaž sa rovitim jajima

Potrebno je:
(za 4 osobe)

za potaž:
1 veći cvet brokolija
100 g baby spanaća
1 glavica crnog luka
2 krompira srednje veličine
malo maslinovog ulja
3 čena belog luka
3 cm korena svežeg đumbira
100 ml slatke pavlake (ili kokosovog mleka za posnu varijantu)
himalajska so, biber
1 kašičica mixa začina (iz ovog posta)

Brokoli potaž sa rovitim jajima

za dekoraciju:
50 g pancete
4 jaja
150 ml milerama
list bosiljka

Brokoli potaž sa rovitim jajima

Način pripreme:
Priprema čorbice: U šerpici, na malo maslinovog ulja, propržila sam slaninicu a zatim je izvadila na tacnu a u ulje stavila luk (krupno sečen) i krompir. Sve zajedno dinstala sam 5 minuta a onda nalila sa malo vode, dodala čenove belog luka i đumbir i kuvala oko 15 minuta. 

Brokoli potaž sa rovitim jajima

Posle tog vremena dodala sam i brokoli s tim da sam stabljike malo više iseckala jer se one duže kuvaju i sve zajedno kuvala narednih 10-ak minuta tj. dok povrće nije omekšalo. Dodala sam minimalno vode jer sam htela da dobijem gustu čorbicu, potaž ali vi svakako možete prema svom ukusu.
Dodala sam zatim začine i spanać... kuvala 2 minuta a onda izvadila koren đumbira, smesu smiksala u blenderu, vratila u šerpicu, po želji začinila, dodala pavlaku i još kratko sve prokuvala.

Brokoli potaž sa rovitim jajimaBrokoli potaž sa rovitim jajima

Priprema jaja: U šerpici sam zagrejala vodu do vrenja, stavila zatim jaja direktno iz frižidera i kuvala ih tačno 6,5 minuta. Zatim sam jaja prebacila u hladnu vodu sa ledom i jaja držala tu dva minuta a zatim ih oljuštila i tople servirala na potažu.

Brokoli potaž sa rovitim jajima

Serviranje: U posude za serviranje sipala sam potaž, od gore stavila po kašiku milerama, jedno meko kuvano jaje, malo slaninice i po koji listić bosiljka.

Brokoli potaž sa rovitim jajima

0 comments:

Post a Comment