Pita od breskvi i borovnica / Blueberry Peach Pie

Pita od breskvi i borovnica

Imala sam breskvi i borovnica "na izdisaju" i da ne bih čamile u frižideru i propadale napravila sam ovu super finu pitu koja je nestala maltene u trenu.
U suštini, klasična pita bez mnogo eksperimentisanja, eventualno posebnost joj daje ulje koščice šljive u kori, kao aroma gorkog badema... 

Pita od breskvi i borovnica

Pita je jednako fina još topla a i kada se potpuno ohladi. Topla je malo neuredna i sočnija, kao na fotografijama a kada se potpuno ohladi sve postaje urednije i kompaktnije... pa sad kako volite... 
I super ide sa kuglom sladoleda ili umućene slatke pavlake... 
Probajte i javite utiske...

Napomena: Kratak video pripreme imate sačuvan u highlight na instagramu, na ovom linku (ali mislim da radi samo sa telefona) 😇

Pita od breskvi i borovnica

Potrebno je:

za koru:
350 g brašna
50 g šećera
1 burbon vanilin šećer
150 g hladnog putera
oko 100 ml hladne vode
1 kašičica ulja koščica šljive ili malo arome gorkog badema

Pita od breskvi i borovnica

za fil:
4 breskve
150 g borovnica
4 pune kašike šećera
1 puna kašika skrobnog brašna
malo cimeta

Pita od breskvi i borovnica

i još:
1 žumance
malo šećera
ulupana slatka pavlaka
listići mente

Pita od breskvi i borovnica

Način pripreme:
Priprema testa: U brašno sam dodala šećer i vanilin šećer pa dobro promešala a onda dodala puter seckan na kockice i rukama umesila što jednoličnije, mrvišasto, testo a onda dodavala malo po malo vode dok se sve nije spojilo u "loptu" (ne preterujte sa mešanjem jer testo ne treba da bude glatko već onako "rustično" i znači dodavati minimalno vode da se testo koliko-toliko spoji).

Pita od breskvi i borovnica

Podelila sam testo na dva dela, jedan malo veći od rugog i oba dela rastanjila na po jednom listu papira za pečenje.
Priprema fila: U činiji sam pomešala  oljušćene i iseckane  breskve i borovnice te cimet, šećer i skrobno brašno.

Pita od breskvi i borovnica

Slaganje pite: U podmazan kalup stavila sam veći deo rastanjenog testa, skinula papir, stavila fil pa preklopila drugom polovinom testa, skinula papir, spojila gornji i donji deo testa, premazala od gore umućenim žumancetom, posula sa malo  šećera, zasekla gornju koru na par mesta i stavila u rernu zagrejanu na 220 stepeni na 45-50 minuta tj. dok pita od gore nije fino porumenela. 
(Napomena: Pošto se stvorilo puno tečnosti tokom pečenja ja sam na pola puta iscedila tu tečnost iz pite i nastavila sa pečenjem... bila je to onako bistra tečnost koju su breskve puštale...kasnije se stvorila taman saft od borovnica i to je ok)

Pita od breskvi i borovnicaPita od breskvi i borovnica

Izvadila sam kalup iz rerne, sačekala oko pola sata da se malo prohladi a zatim servirala. Možete je poslužiti posutu samo sa malo prah šećera a možete od gore staviti i po kuglu sladoleda ili kašiku ulupane slatke pavlake.

Pita od breskvi i borovnica

0 comments:

Post a Comment